Anđeli Željka Prsteca

Anđeli Željka Prsteca

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Željko Prstec iz Varaždina odavno je posvetio sve svoje neiscrpno nadahnuće iznimnom motivu anđela, stvarajući jedinstvenu, specifičnu autorsku kreaciju, zanimljiv i vrlo dojmljiv opus.

Njegovi su anđeli bucmasti dječačići (putti). Oni lebde oko crkava, između zemlje i neba. Nose trube u noći sa snijegom. Silno su simpatični ti dobrohotni vjesnici koji u plavom polumraku i tišini donose utjehu, mir i spokoj.

Promatrajući Prstecove slike s plesom anđela oko zvonika između snježnih pahulja za trenutak se može učiniti kako je na slici prikazan trenutak kada se vrijeme zaustavilo i jedino se povremeno začuju anđeoske trube.

Prstec je vješto i strastveno stvorio mnoštvo anđelčića. Oni žive svuda oko nas, nalaze se u istom prostoru s nama služeći se različitim likovnim tehnikama, stvarajući klasične slike u ulju ili male oltare. Ipak, najčešće anđeli lete iznad poznatih varaždinskih veduta, sačuvane i otmjene gradske arhitekture, iznad starih i oronulih a tako značajnih kuća.

Prstec je u svojem slikarskom opusu preko niza djela u različitim likovnim tehnikama sačuvao zajedničko sjećanje na proteklo doba. Na raznolika lica povijesti, građevine i osobe, usprkos nadmoćnom zaboravu koji želi pokriti prazninom sve što mu se dopusti.

Svemu tome pridodao je osnutak Muzeja anđela u Varaždinu koji i danas uspješno djeluje, uspostavljajući i održavajući veze čovjeka i anđela.

Nesvakidašnji opus varaždinskog umjetnika Željka Prsteca zauzima posebno mjesto u aktualnoj likovnoj hrvatskoj produkciji.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni