Analogni i digitalni materijali

Analogni i digitalni materijali

Pita vas vaš školarac: »A što je to materijal?« Pomislit ćete, kakvo je to pitanje? Ako zavirite u neki medij koji vam je dostupan, vidjet ćete da je odgovor na to pitanje zapravo vrlo težak  

prof. dr. Igor Čatić

Jeste li sigurni da ste školarcu u stanju objasniti što je to materijal? A posebno što su to analogni i digitalni materijali? Digitalni materijali su revolucionarna novost. A što su to analogni materijali? Je li moguć prijelaz iz analognih materijala u digitalne?

Osvješćivanje postojanja digitalnih materijala traži potpuno novo promišljanje. Ako postoje digitalni materijali stvoreni u računalu, moraju postojati i analogni materijali u smislu tvoriva

Jedan od osnovnih problema suvremene znanstvene zajednice je što je usredotočena na proizvodnju novog znanja. Pritom se oštro kažnjava, ako prenosi znanje i spoznaje u svakodnevnicu i popularizira ih. Pojava digitalnih materijala primjerice nije samo znanstveno pitanje. Kao što to nije ni pitanje umjetne inteligencije ili najavljeno presađivanje glave s jednog tijela na drugo.

Ovaj portal nastoji najširu javnost upoznati s najnovijih trendovima pa tako i znanstvenim. Osnovni je problem što nedostaje autora koji su spremni prenijeti stečeno znanje i spoznaje javnosti pa to i oplemeniti dopunskim spoznajama. Ovo je takav pokušaj.

Pita vas vaš školarac: »A što je to materijal?« Pomislit ćete, kakvo je to pitanje? Ako zavirite u neki medij koji vam je dostupan, vidjet ćete da je odgovor na to pitanje zapravo vrlo težak.

Čak 2,8 milijardi odgovora na pitanje što je to material

Upišete li u tražilicu svih tražilica riječ material dobit ćete oko 2,8 milijardi odgovora, a na pitanje što je materijal, slijedi gotovo 12 milijuna odgovora. Prvo što će se pojaviti kao odgovor pokazuje da se radi samo o jednom dijelu uporabe riječi materijal (material).

Valjalo je potražiti na domaćim jezikoslovnim tražilicama što je to materijal. Otvorite li internetsku stranicu Hrvatski jezični korpus ustanovit ćete da se radi o duhovnoj interpretaciji riječi materijal. Iz Rječnika strukovnog nazivlja, poznatog pod akronimom Struna, možete zaključiti da se radi o mješovitom pristupu toj riječi. Zato se potražilo u domaćim i stranim rječnicima ili enciklopedijama što ona znači. Jednodušni je zaključak da u svim pregledanim rječnicima ili enciklopedijama na hrvatskom, engleskom, njemačkom ili francuskom jeziku riječ materijal ima višestruko značenje. Jedna od sveobuhvatijih definicija materijala je ona u Velikom rječniku hrvatskoga jezika V. Anića (Novi Liber, Zagreb 2003.). Međutim, definicija će biti prilagođena potrebama ovog teksta.

»materijal m. 1. term. građa, gradivo, spisi, dokumenti, 2. sirovina od koje je što izgrađeno ili se izrađuje, tvorivo, 3. vojn. ljudi shvaćeni kao snaga i količina, 4. oprema, pribor.«

Valja to oprimjeriti. Arhivska građa, školsko gradivo, sudski spisi, materijali za skupštinu. U ovom slučaju u središtu zanimanja je točka 2. od čega se nešto izgrađuje (građevinski materijal) ili se nešto izrađuje (npr. kamen za kipove). Zanimljiva je i točka 4 s primjerima sanitetskog ili uredskog materijala.

Osvješćivanje postojanja digitalnih materijala traži potpuno novo promišljanje. Ako postoje digitalni materijali stvoreni u računalu, moraju postojati i analogni materijali u smislu tvoriva.

Iz definicije materijala proizlazi da su građa, gradivo, spisi, dokumenti, ali i fotografski ili audio materijali zapravo informacijski materijali. Njih je moguće digitalno reformatirati, npr. pretvoriti analogni zvučni zapis u digitalni.

Analogni materijali

Što je s ostalim? Analogni ili fizički materijali (AM-materijali) su tvari i materijali koje je stvorila Priroda i na temelju otkrića izumio čovjek. Sirovine, poput nafte, prirodnog plina, drva u prašumama, željezne rudače su neposredno ponuđene u prirodi i mogu se samo pridobivati. To su obično tvari od kojih se prave npr. čelici ili plastika. Istoznačnica za te materijale je tvorivo (ono od čega je nešto napravljeno). Time su u osnovi pokriveni i pojmovi vojni materijal ili uredski materijal.

Kako prevesti primjerice naziv analogni materijal na engleski? Mogući su nazivi born-analog, natively analog u smislu analogusly created ili first-analog.

Digitalni materijali (DM-materijali) su zamišljeni i razvijeni isključivo u računalu. Zato ih se naziva na engleskom born-digital, natively digital (digitally created), first-digital ili exclusively-digital.

Foto: Stratasys
Foto: Stratasys

Samo jedan proizvođač razvio je prema traženim specifikacijama oko tisuću takvih materijala. Jedan proizvod kojeg prikazuje taj proizvođač prikazuje slika.

Ovaj proizvod nalik na nekog čovječuljka, načinjen je slaganjem u slojeve i kombinacija je dvaju krutih i dvaju savitljivih materijala te jednoga, izrazito žilavog. Proizvođač materijala i opreme navodi da se radi digitalnom kompozitnom materijalu.

Digitalni proizvodi

U općim i strukovnim medijima pronalazi se isključivo da se radi digitalnom kompozitnom materijalu. To nije dovoljno precizno. Radi se o proizvodu, tvorevini, načinjenoj od tog kompozitnog materijala. U čemu je kvaka? Prema se često govori o gumi ili keramici, ti materijali ne postoje samostalno, kao npr. aluminijski blok za lijevanje. Postoje keramičke vaze ili gumene brtve. U ovom slučaju najprije se načini oblik, a zatim se to ispeče. Kao pri pravljenju kruha. Najprije se načini tijesto, oblikuje se, makar rukama, i zatim se pretvori pečenjem u kruh potrebnih svojstava.

Pretvaranje digitalnih zapisa u računalu stvorenog materijala i kompozitni materijal posljedica je prve revolucionarne promjene u proizvodnji tvorevina u razdoblju od 4,3 milijarde godina. Ta je revolucionarna promjena nastala 1987. godine uvođenjem postupka stereolitografije i danas je najperspektivnije područje proizvodnje dijelova. Poznatija je, ali nepotpuno precizno kao 3D tiskanje. Hrvatska se već uključila u tom područje proizvodnje. Međutim malo je znanstvenika koji su uključili u taj transfer znanja. Jedan od primjera je Katedra za preradu polimera Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Koja je dobila podršku EU fondova i realiziran vrlo uspješno taj projekt vrijedan 700 000 eura. Dvoje suradnika je doktoriralo na tom području. To je omogućilo i otvaranje Centra za aditivne tehnologije.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni