Ana Guberina izlaže u Galeriji AZ

Ana Guberina izlaže u Galeriji AZ

Naziv prigodne uskrsne izložbe je Lice tvoje tražim, Gospodine

Razgovarao: Miroslav Pelikan

Ana Guberina

Slikarica Ana Guberina predstavila se 2. travnja u zagrebačkoj Galeriji AZ (Hrvatske bratske zajednice 4) novom samostalnom izložbom u povodu Uskrsa. Na izložbi Lice tvoje tražim, Gospodine može se vidjeti 13 velikih formata (100×100 cm i 100×150 cm) u tehnici akrila na platnu. U kratkom razgovoru umjetnica nam je rekla ponešto o svom pristupu slikarstvu.

Gospođo Guberina, što je ključno u vašem likovnom pristupu?

U slikanju religioznih tema nastojim odoljeti banalnostima realističke ili naturalističke naracije, zato kroz suptilno dinamički pokrenutu mrežu linija i mikrofragmenata pokušavam govoriti o sveprožimajućoj snazi Ljubavi na svim razinama stvarnosti.

Teolozi i filozofi snažno utječu na vaše slikarstvo?

Proučavajući djelo francuskog teologa i filozofa Pierrea Teilharda des Chardina, ušla sam u meni vrlo blizak svijet gibanja i struktura u kojem sve pokreće i čuva u ravnoteži Božja ljubav koja se rasprostire poput svijetla.

Vaš je slikarski izraz vrlo specifičan.

To je gestualno slikarstvo u kojem pulsiraju tragovi kinetičke gestualnosti nastojeći biti u semantičkoj rezonanciji s Isusovim riječima i temeljnim istinama kršćanske vjere.

Ozbiljno doprinosite suvremenom sakralnom slikarstvu.

Umjetničko su-stvaranje zbiljnosti tankoćutan je slikarski čin u kojem bi se trebala ogledati kršćanska snaga i vjerodostojnost mog religioznog opusa.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni