“AMS-ovci” prije Kineza otkrili prednosti Kumrovca

“AMS-ovci” prije Kineza otkrili prednosti Kumrovca

(Na slici: Ivica Gretić [treći s desna] upoznaje sedmeročlanu delegacije AMSH tijekom završnih radova na partijski zdanjima u Kumnrovcu / Foto: Milan Ratkajec)


Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća višečlana delegacija tadašnjeg Auto-moto saveza Hrvatske posjetila je i temeljito razgledala završne radove na Spomen domu Kumrovec, a o svemu ih je informirao i vodio po gradilištu Ivica Gretić, jedan od čelnika Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Hrvatske. Makar tadašnja generacija AMSH nije imala namjere kupnje bilo kojeg objekta, koje imaju sadašnje kineske, ipak se i tada radilo o međusobnim interesima. Naime, AMSH se pripremao za obilježavanje i proslavu svoje 30. godišnjice (1946.-1976.), a njegovi čelnici su silno željeli da organizacija i njeni najzaslužniji »vođe« dobiju od Tita pripadajuća odličja. Prijedlog je Titu mogao uputiti samo netko uvaženi, a za to je bio najpovoljniji Savez boraca Hrvatske, kojem je na čelu bio Pero Car.

Dom boraca narodnooslobodilačkog rata i omladine Jugoslavije (Foto: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20262316)

AMSH je morao uvjeriti Savez boraca i Peru Cara kako je AMSH, kao sastavni dio Socijalističkog saveza radnog naroda Jugoslavije, zaslužan za širenje masovne tehničke kulture bez čega »…nema napretka ni boljeg života, a bez toga ni socijalizma.« Predsjednika Cara vodilo se po auto i moto utrkama, autoklubovima i drugim mjestima gdje se potvrđivala ta teza i pokazivao značaj AMSH. Na traženje boraca i uz pomoć Hrvata funkcionera u kabinetu predsjednika Tita, AMSH je za svoju obljetnicu dobio, kao i njegovi čelnici, nekoliko odličja i priznanja. Tome je, dakako, pomogao i kumrovečki posjet delegacije AMSH, na čelu sa sekretarom Ivicom Krašovcem. Time se AMSH još više dokazivao, ali i organiziravši 1974. godine autoreli Kumrovec, reli Petrova Gora, sudjelovanje na reliju Sutjeska, ali i na drugim manifestacijama koje su dobrodošle hrvatskim političkim strukturama.

Milan Ratkajec

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni