Amodo Connected Analytics – najuspješnija razvojna tvrtka ovogodišnjeg Zagreb Connecta

Amodo Connected Analytics – najuspješnija razvojna tvrtka ovogodišnjeg Zagreb Connecta

Zagreb Connect je još jednom potvrdio kako Hrvatska može postati nacija razvojnih tvrtki s ciljem održivog ekosistema

Na Zagreb Connect startup konferenciji jučer se okupilo gotovo 500 poduzetnika, investitora, međunarodnih stručnjaka i timova razvojnih (start-up) tvrtki koji su još jednom potvrdili veliki interes Hrvatske i šire regije za područje razvoja visokih tehnologija. U borbu za osvajanje 125 tisuća kuna uključilo se više od 70 timova razvojnih tvrtki od kojih je odabrano 15 finalista koji su se danas predstavili investitorima na glavnoj pozornici Zagreb Connect-a.

Pobjedu je odnio tim Amodo Connected Analytics za Driver Copilot, odnosno rješenje koje putem računalnog oblaka (clouda) povezuje vlasnike automobila i njihove automobile s radionicama za popravak, osiguravajućim društvima, pružateljima usluga pomoći na cesti te društvenom mrežom. Pobjednik je osvojio i posebnu nagradu šestomjesečnog sudjelovanja u Tech Leaders Capital-u, drugom najvećem inkubatoru u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nagradu im je osobno uručio Francois Mazoudier, partner u Tech Leaders Capital-u.

Lego i Nintendo u jednom

Drugu nagradu osvojio je Smart Lumies koji je Lego i Nintendo u jednom. Riječ je o interaktivnim obrazovnim kockama za djecu koje donose internet u igračke, a treću nagradu osvojio je GamingBattleGround – platforma za video igrače kojoj se mogu pridružiti i osmišljavati internetske turnire i pri tome zaraditi.

Nagradu Grada Zagreba osvojio je Tourgent – softver za poslovno upravljanje za autobusne čarter tvrtke koji im pomaže da organiziraju resurse, komuniciraju i analiziraju profitabilnost.

Zagreb Connect je međunarodna konferencija razvojnih tvrtki koju već drugu godinu za redom organizira Grad Zagreb u suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael u Hrvatskoj, Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Zagrebačkim velesajmom s ciljem predstavljanja poslovnih ideja potencijalnim investitorima, ulagačkim institucijama i poslovnim anđelima.

Sudionici su imali priliku upoznati se s načinima poslovanja u Hrvatskoj, kako odabrati odgovarajućeg ulagača i poslovnog anđela, kako okupiti uspješan poduzetnički tim, kako iz razvojne tvrtke izgraditi milijun dolara vrijednu tvrtku te koje greške izbjeći prilikom komercijalizacije.

Nema univerzalnog rješenja

Kroz panele u kojima su sudjelovali međunarodni investitori i poduzetnici naglašeno je kako ne postoji univerzalno rješenje za sve razvojne tvrtke te kako je bitno obratiti pozornost na sve financijske mogućnosti koje pruža okolina i pronaći odgovarajući put za svoju ideju. Bitno je pritom osvijestiti da je odbijanje ili neuspjeh sastavni dio uspjeha. Svakoj razvojnoj tvrtki potrebna je prava ideja na pravom mjestu u pravo vrijeme, a to nije uvijek lako postići.

»Nije svaka ideja vrijedna ulaganja. Tu činjenicu osim ljudi u razvojnim tvrtkama treba shvatiti i svaka organizacija koja sudjeluje u financiranju. Neke od najvećih svjetskih razvojnih tvrtki rezultat su opetovanih odbijanja i neuspjeha. Poruka je ne odustati već otkriti dobitnu kombinaciju u pravom trenutku. Zapamtite da investitori nisu samo financijske transakcije već partneri s kojima trebate graditi dugoročan odnos i suradnju, investitori vam mogu pružiti mnogo više od vrijednosti novca. Oni su uz vas tijekom cijelog procesa koji zapamtite nije sprint već jako dug maraton«, – izjavio je Francois Mazoudier, partner u Tech Leaders Capital-u.

Predstavnici žirija nisu imali nimalo lak zadatak budući su timovi pokazali zavidne prezentacijske vještine i odlične projekte.

»Ugodno sam iznenađen, mješovita je ekipa, odlične rasprave koje nisu klasične, a bitne su za ekosustav. Ključno je imati jedan tajni sastojak, koji se sastoji od odličnog tima koji zna izvršiti ideju za koju je jako bitno da bude globalna od samog početka, primjenjiva i u EU i u svijetu. Timovi su prezentacijski dobri, a što se tiče poslovne strane moraju se potvrditi i argumentirati za što su točno dobri i jasno prikazati i dokazati zašto«, izjavio je predstavnik žirija Luka Sučić, ujedno i Hub:raum investitor.

Svoje zadovoljstvo uspjehom Zagreb Connect-a iznio je i Paulo Andrez iz Europskog udruženja poslovnih anđela (EBAN): »Bio sam dio Zagreb Connecta prošle godine i raduje me vidjeti napredak u samo godinu dana. Kvaliteta razvojnih tvrtki je vidljivo napredovala, a medijska pozornost impresivna je čak i kad govorimo o pozornosti izvan Republike Hrvatske. Ključno je da tvrtke porade na suradnji sa potencijalnim klijentima prije obraćanja investitorima. Njihov je zadatak da pomno istraže tržište, preuzmu odgovornost, kontaktiraju potencijalne klijente, realiziraju prve narudžbe i nadajmo se zarade prve prihode«.

Zagreb Connect je još jednom potvrdio kako Hrvatska može postati nacija razvojnih tvrtki s ciljem održivog ekosistema u kojem ključnu ulogu trebaju imati međusobni odnosi kako razvojnih tvrtki, poslovnih anđela i rizičnog kapitala tako i državnih institucija Republike Hrvatske. (zg-magazin/zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni