Amerikanci zainteresirani za kupnju Lokomotiva, ne i cijelog Gredelja

Amerikanci zainteresirani za kupnju Lokomotiva, ne i cijelog Gredelja

S NREC-om  narudžbom za obnovu 20 okvira za lokomotive, ukupno vrijednih 20 milijuna američkih dolara, Gredeljevih najmanje 300-tinjak radnika ima što raditi do kraja 2013.

Američka kompanija National Railway Equipment Company (NREC) kao dugogodišnji i jedan od najvažnijih inozemnih poslovnih partnera TŽV Gredelja zainteresirana je za nastavak suradnje i nove poslove s Gredeljom te za kupnju odnosno ulazak u vlasničku strukturu njihova pogona Lokomotive, ali ne i za kupnju cijeloga Gredelja.

Potvrdio je to jučer novinarima u sjedištu Gredelja predsjednik Uprave NREC-a Steven Beal, dodajući da žale što se tvrtka Gredelj, koju smatraju kvalitetnom, našla u problemima te vjeruje da će se sve dobro riješiti. Beal je to novinarima rekao nakon sastanka sa stečajnim upraviteljem Gredelja Perom Hrkaćem, koji je pak naglasio da na temelju postojećih ugovora s NREC-om za obnovu 20 okvira za lokomotive, ukupno vrijednih 20 milijuna američkih dolara, Gredeljevih najmanje 300-tinjak radnika ima što raditi do kraja 2013.

Hrkać je rekao i da NREC-ova ponuda za ulazak u vlasništvo pogona Lokomotive u Gredelju stoji već šest godina, što je potvrdio i Beal. Obojica su se složila da je sad očito došlo vrijeme da se o tome razgovara bez obzira na odluke vjerovnika. Vjerovnicima Gredelj duguje više od 800 milijuna kuna, a uglavnom je riječ o, rekao je Hrkač, radnicima, od kojih svi, njih više od 1400, trenutačno odrađuju otkazni rok koji istječe sredinom studenoga.

Sve i da američki partner kupi Lokomotive, radnih mjesta bit će za njih 300-400, pri čemu je Hrkać istaknuo da je u Gredelju dosta narušena kvalifikacijska struktura te da mu je teško reći tko će ostati nakon otkaznog roka. Dosta će ovisiti i odlukama vjerovnika, jer ako ne žele ‘rascjepkavanje’ Gredelja, ni NREC neće moći ostvariti svoje želje, pa tako oni odlučuju i o smjeru stečajnog postupka, kazao je Hrkać.

Stečajni upravitelj se nada da će Gredelj zajedno sa svojim dugogodišnjim partnerima Končarom i HŽ-om na sljedećim natječajima dobiti poslove, što bi bilo važno za nastavak rada, ali dodaje da je otvaranjem stečaja počela nova faza Gredelja s kojom na određeni način raskidaju s prošlosti. U dobru budućnost Gredelja vjeruje i Beal, koji je istaknuo da u regiji i šire nisu tražili drugog partnera jer im se sviđaju vještine koje su našli u Gredelju te da su spremni pričekati da se razriješi stečajna situacija. (zg-m)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni