Amerika prva – Mjesec drugi

Amerika prva – Mjesec drugi

Mjesec (lat. Luna) je najbliže nebesko tijelo, udaljeno u prosjeku 385 000 km, tako da svjetlost s Mjeseca na Zemlju stiže za 1,25 sekundi.

Povelje o svemiru (eng. Outer Space Treaty) zabranjuju državama koje su ratificirale navedene povelje, pravo na posjedovanje nebeskih tijela kao što je Mjesec. Ugovor UN-a koji je stupio na snagu 11. srpnja 1984. godine vrijedi samo za države koje su ratificirale ili pristupile poveljama, tako i za privatne osobe koje su državljani tih zemalja. Hrvatska nije potpisnica, niti je pristupila navedenim poveljama.

Usprkos tome, Dennis M. Hope je 1980. godine prijavio svoja vlasnička prava na Mjesec u gruntovnici San Francisca. Kako se nitko nije usprotivio tom njegovom potezu u vremenu od osam godina, koliko je vrijeme žalbe, Hope je osnovao Lunar Embassy legal, pravni ured, koji ima pravo prodaje parcela na Mjesecu.

Američki astronaut Neil Armstrong 21. srpnja 1969. godine postao je prvi čovjek koji je kročio na Mjesec. U podnevnim se nagovorima 13. i 20. srpnja te godine Pavao VI. osvrnuo na taj ubrzo ostvareni pothvat, te istaknuo njegov povijesni rezultat, ne zaboravljajući pritom drame koje su potresale naš planet.

“Znanost se i tehnika tu očituju na tako neusporediv, slojevit način, tako odvažan da obilježavaju vrhunac svojih postignuća i ostavljaju nam da naslutimo druge, o kojima ni mašta sada ne može ni sanjati – rekao je papa te dodao da ono što najviše zadivljuje jest to da vidimo da nije riječ o snovima. Znanstvena fantastika postaje stvarnost”.

Predsjednik Donald Trump potpisao je dokument kojemu SAD više ne priznaju međunarodni sporazum u okviru UN-a iz 1989. godine o Zemljinom prirodnom satelitu Mjesecu, kao zajedničkoj svojini čovječanstva na koju niti jedna država nema pravo pretenzija. Tim se dokumentom dozvoljava „eksproprijacija“ Mjeseca i njegovih resursa, stvaranje trajnih baza na Mjesečevu tlu.

Više i opširnije na: https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/executive-order-encouraging-international-support-recovery-use-space-resources/

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni