Američkim sustavom nuklearnog naoružanja upravlja se zastarjelim disketama

Američkim sustavom nuklearnog naoružanja upravlja se zastarjelim disketama

(Saznajte zašto)

(Foto: 5¼-inčne diskete / Snimio: Boris Jagačić)

Neke će to možda iznenaditi, ali američki nuklearni arsenal ovisi o reliktu iz 1970-ih na kojeg su mnogi već i zaboravili – skromnoj 8-inčnoj disketi. Na ovim magnetnim disketama pohranjeni su podaci koji upravljaju najmoćnijim oružjem na svijetu. Izvještaj američke vlade potvrdio je da se Ministarstvo obrane i dalje oslanja na ovu zastarjelu tehnologiju kada je riječ o koordinaciji ključnih strateških snaga kao što su nuklearni bombarderi i interkontinentalne balističke rakete.

Diskete pokreću ono što je poznato kao strateški automatizirani sustav zapovijedanja i nadzora (Strategic Automated Command and Control System), komunikacijsku mrežu koju Pentagon koristi za izdavanje naredbi zapovjednicima, kao i za razmjenu obavještajnih podataka. A kako bi koristili diskete, vojska mora održavati zbirku IBM Serije /1 računala koju bi većina ljudi prije tražila po muzejima nego u centru koji upravlja raketama.

Ovo, međutim nije prvi put da se u javnosti pojavila vijest da se američka vojska oslanja na naizgled arhaične tehnologije, a iz Pentagona poručuju kako ovu thenologiju ne namjeravaju »umiroviti« do kraja fiskalne 2017. godine.

No vojska ne koristi diskete zato što ih ne bi mogla zamijeniti modernijom tehnologijom, već zato jer se pokazalo da su tehnički manje napredna rješenja ponekad sigurnija. Činjenica da su američke nuklearne snage isključene iz digitalnih mreža zapravo služi kao tampon protiv hakerskih napada.

General-major Jack Weinstein više je o tome rekao u CBS-ovoj emisiji 60 minuta još 2014. godine kada je izjavio da »oni stariji sustavi pružaju veliku sigurnost kada su u pitanju neki kibernetički problemi koje trenutačno imamo u svijetu«. Weinstein je pojasnio da sustavu nije moguće pristupiti putem interneta, a takvo su rješenje barem zasada preporučili i stručnjaci za kibernetičku sigurnost.

Drugim riječima, porast broja hakera i kibernetičko ratovanje razlog su zbog kojeg čak i tehnološki zastarjeli sustavi još uvijek mogu poslužiti vrijednoj svrsi.

Pentagon namjerava instalirati nadogradnje svojih sustava tijekom iduće godine. No kako to zna biti i s nadogradnjom naših prijenosnika i sl. uređaja, nadogradnja operativnog sustava može izazavati neočekivane greške te su američki zapovjednici vrlo oprezni kada je riječ o prihvaćanju (naj)novije tehnologije. Možda je i bolje tako. (B. J)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni