Američki automobilski vizionar Preston Tucker

Američki automobilski vizionar Preston Tucker

(Naslovna fotografija: Preston Tucker drži idejni nacrt “Tucker Torpedo” automobila)

Na današnji dan, 21. rujna 1903. godine, rodio se Preston Tucker, veliko ime u svijetu automobila i američke automobilske industrije.

Po završetku Drugog svjetskog rata Preston Tucker je bio jedan od onih koji su prepoznali priliku da uđu u svijet automobilske industrije budući da je u tom trenutku država daleko više pomagala nove proizvođače u odnosu na one već postojeće.

Preston Tucker je bio istinski zaljubljenik u automobile od najranije mladosti. Bavio se trkaćim automobilima, okušao se u avijaciji kao i u razvoju vojnih vozila. KonstruirAo je okretnu topničku kupolu kojom se koristila američka vojska.

Kad je nakon rata odlučio napraviti svoj automobil, usredotočio se na moderan dizajn i mjere sigurnosti. Godine 1946. Tucker daje ime svojem automobilu – “Tucker Torpedo”. Najveća prednost Tuckerova vozila u odnosu na konkurentska je bila šasija, a i motor nije bio ništa manje revolucionaran. Bio je to I6 motor bez karburatora. Veličina motora je bila 589 cid (9.7L), a snaga je iznosila 150 KS. Bio je to primjerak aerodinamičnog ljepotana s motorom u repu.

Tucker je trebao financijsku pomoć ulagača, čak je počeo s rasprodajom nekih dijelova njegove kompanije. Automobil je vozio po cijeloj Americi i predstavljao ga ljudima. Automobil je proizveden u 51-om primjerku prije nego što je tvrtka otišla u stečaj. Naime, država je provela istragu oko prodaje opreme, nekoliko čelnih ljudi je završilo u zatvoru. Nakon sudskog postupka svi su oslobođeni od bilo kakvih optužbi, međutim reputacija tvrtke je bila ozbiljno narušena.

Ono po čemu je Tucker sa svojim konceptom bio daleko ispred ostalih bila je aktivna i pasivna sigurnost. Marketinški strUčnjaci su ga spriječili da ugradi sigurnosne pojaseve. Učinili su to iz straha da bi takvo nešto moglo odbiti kupce. Bilo je to cijelo desetljeće prije nego što će se Saab i Volvo pozabaviti ovim pitanjem. Ipak, zahvaljujući Tuckeru, sigurnosna prozorska stakla koja se mogu izbiti iznutra u slučaju da se automobil prevrne na krov po prvi su put ugrađena u neki auto, kao i prednje svjetlo koje se zakreće zajedno s upravljačem i bolje osvjetljava put u zavojima.

Tuckerov Sedan iz 1948. ostaje zapamćen kao auto koji je uveo značajke koje će kasnije biti korištene u proizvodnji modernih automobila. Također, nije pogrešno kazati da je velika trojka iz Detroita – General Motors, Ford i Chrysler – učinila sve da spriječi Tuckerov uspjeh.

Preston Tucker je preminuo od raka pluća 26. prosinca 1956.

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni