Američka vojska se rješava suvišnih Humveeja

Američka vojska se rješava suvišnih Humveeja

Zlobnici u američkom tisku već su predvidjeli kako su Humveeji baš prava stvar za vožnju po sređenim golf terenima, a osim što ih se može koristiti u lou na jelene može ih se prebojati u crveno i pretvoriti u originalne božićne saonice…

Prema pisanju Army Timesa, američko Ministarstvo obrane sutra počinje s aukcijom za čak 4.000 Humvee vojnih terenskih vozila (eng. High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – HMMWV), koja su poslužila kao inspiracija za civilnu marku automobila Hummer. Dio je to nastojanja Oružanih snaga SAD-a da smanje vojne viškove. Proteklih su godina ove terenske grdosije bile otpravljane ravno na vojni otpad, ali zbog promjena u politici posljednjih nekoliko godina, ili kako bi to rekao glasnogovornik Agencije za obrambenu logistiku Michelle McCaskill, zbog »suradnje s drugim državnim uredima«, Humvee vozila po prvi put neće biti odbačena, nego će ići u prodaju.

Prva serija od 25 Humveeja ići na aukciju u srijedu 17. prosinca. Većina vozila proizvedena je između 1987. i 1994. godine, s rasponom kilometraže od 2.200 do 62.000 kilometara. Svako će vozilo prije aukcije biti pregledano ne bi li se uklonili eventualni nedostaci, a s njih će biti uklonjena i sva vojna obilježja i dodaci.

Cijene će početi od 10.000 dolara, a vlasnici su odgovorni za organizaciju prijevoza svojih novih igračaka i plaćanje cijelog izlicitiranog iznosa u roku od tri dana od dana kupnje. No svi oni koji su planirali kupiti ovakvo vozilo kako bi tutnjili po svojim mjestašcima ili odlučili zaplašiti nekoga na parkiralištu trgovačkog centra na božićno jutro, prevarili su se u računici. Naime, vojska je predvidjela zaštititi se od takvih potencijalnih kupaca pa će svaki od njih prethodno morati potpisati dokumente u kojima će navesti na koji će način točno koristiti ova vozila.

Premda je riječ o glomaznim, ograničeno upotrebljivim vozilima, procijenjeno je kako za njih postoji interes, pa i potreba te se planira da će se s njihovom prodajom nastaviti i dalje.

Zlobnici u američkom tisku već su predvidjeli kako su Humveeji baš prava stvar za vožnju po sređenim golf terenima, a osim za lov na jelene može ih se upotrijebiti na posve jedinstven način – prebojati u crveno i pretvoriti u originalne božićne saonice…

Ipak, istinski avanturisti i ljudi s velikim blatnjavim posjedima mogli bi korisno iskoristiti svoj novi vojnički »F-150«, pa ne sumnjamo da će 17. prosinca biti podosta interesa za kupnju tih vozila. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni