Američka vojska radi na stvaranju flote malih robotskih zrakoplova

Američka vojska radi na stvaranju flote malih robotskih zrakoplova

Ilustracija: Umjetničko viđenje novih zrakoplova (DARPA)

Pentagon ove jeseni planira okupiti najbolje stručnjake za projektiranje letjelica kako bi stvorili flotu malih robotskih zrakoplova. No nije riječ o običnim bespilotnim dronovima, već je ideja stvoriti veći broj manjih letjelica koje će biti smještene na stražnjem dijelu aviona.

Naime, planira se pretvoriti velike C-130 teretne zrakoplove u improvizirane nosače zrakoplova. I ne samo da će se mali dronovi, poznati kao „Gremlini“, sami pokrenuti, nego će se također moći i vratiti se na nosač nakon završetka misije.

Iz DARPA- e (engl. Defense Advanced Research Projects Agency, agencije Ministarstva obrane SAD-a odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku) su najavili da će otkriti detaljnije informacije o projektu tijekom rujna, kada će se i predstaviti potencijalni planovi.

Mali dronovi u vojsci mnogo biti višestruko korisni. Oni bi mogli pomoći u izviđanju za kopnene snage, mogli bi nositi bombe ili pomagala, te ako je potrebno – mogu biti pretvoreni u samostalne rakete.

„Gremlini“ će ponuditi neku vrstu sredine između raketa kao jednokratno oružje i zrakoplova, koji su teški, skupi i složeni. (I. C. / Izvor: Washington Post)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni