Alternativne činjenice – laži i demagogija?

Alternativne činjenice – laži i demagogija?

Alternativna činjenica može biti i kada netko jedno radi, a drugačije se ponaša. Alternativna činjenica je da se, po Ustavu, naša država temelji na odlukama Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) i antifašizmu. Ali se u školama o tome (gotovo pa) ne uči

dr. sc. Viktor Simončič

Budi uvijek spreman govoriti ono što misliš, pa će te podli ljudi izbjegavati. (Nehru)

Viktor Simončič

Svašta nam se događa od kada se dogodila novokomponirana demokracija. Demokracija po kojoj može svatko kako hoće. Više ne vrijedi ni kada se golim okom vide činjenice. Jer, eto u demokraciji svatko može kako hoće. Da sam znao da je to demokracija, borio bi se i rukama i nogama da ne doživim ovakvu demokraciju. Za svatko može kako hoće uveden je izraz alternativna činjenica.

Alternativna činjenica može biti kada se suprotstavljaju stavovi na osnovi polučinjenica ili iskrivljenih činjenica. Novoizabrani američki predsjednik Trump tvrdi da je njegova inauguracija bila do sada najposjećeniji takav skup u povijesti, jer je on to vidio s pozornice. Slike mnoštva su pokazale suprotno. Predsjednik Trump znači nije lagao, jer je eto on to tako vidio, iako njegova tvrdnja nije istinita. Drugo je pitanje je li on to stvarno vidio ….

Alternativna činjenica može biti naziv za čistu laž. Nešto u stilu uvaženog gospodina Andrije Hebranga koji je jednom izjavio: »Ja nikad ne lažem. Samo povremeno govorim neistinu. To je puno pristojnije. Laž je kad netko zna da ne govori istinu. A neistina je kad netko laže, ali toga nije svjestan«. Kako god okrenuli bravurozno kamufliranje laži, gospodin Hebrang je očito svjestan kada ne govori istinu. Lažju se ne može optužiti nekoga tko nije svjestan da je izgovorio nešto što ne odgovara istini. Tu se može raditi o neznanju, a neznanje nije laž. Osim toga, za u neznanju izrečene stavove se može ispričati.

Alternativna činjenica može biti i kada netko jedno radi, a drugačije se ponaša. Alternativna činjenica je da se u preambuli Ustava spominje da se naša država temelji na odlukama Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) i antifašizmu. Ali se u školama o tome (gotovo pa) ne uči. Djeca u školskom programu ne posjećuju niti Brezovicu, mjesto osnivanja Prvog partizanskog odreda u tada okupiranoj Europi, niti Topusko, gdje donesena odluka o stvaranju slobodne Hrvatske na temelju pravu na samoodređenje.

Ovo je druga godina da su Židovske zajednice bojkotirale Dan sjećanja na holokaust u Hrvatskoj. Associated Press piše da je »ovogodišnji bojkot bio potaknut postavljanjem memorijalne ploče u Jasenovcu koja uključuje frazu “Za dom spremni.” To je slogan kojeg su koristile ustaše, fašistička organizacija koja je surađivala s nacistima i koja je vodila Nezavisnu državu Hrvatsku, marionetsku državu nacističke Njemačke 1941. godine«. Alternativna je činjenica da je obilježavanje tog dana u Njemačkoj proteklo uz prisustvo svih koji nešto znače u političkom životu. Kod nas na takvim obilježavanjima nema prvih predstavnika politike. Većinom izaslanici. Predsjednica je opet bila službeno odsutna. Isto kao prošle godine na dan obilježavanje tragedije u Jasenovcu. Alternativna je činjenica da Predsjednica nema kalendar – planer.

U isto vrijeme premijer Plenković je izrazio u Izraelu sućut. Za riječi sućuti u Hrvatskoj će još malo pričekati, čim posao obavi (još jedno) povjerenstvo. Kod nas, i izgleda još samo kod nas, još se ne zna uloga fašista u drugom svjetskom ratu. Do otkrivanja alternativnih činjenica ploče s fašističkim pozdravom polako postaju svakodnevnica.

U Teslinoj domovini još ima sela bez struje

Aternativna je činjenica da je nekoliko domaćinstava, u državi rođenja Nikole Tesle, koji je dostupnost do električne energije poklonio svijetu prije 70 – 80 godina, prije par dana dobilo mogućnost da i oni koriste blagodat električne energije. Proslavljen je veliki civilizacijski uspjeh nalik onima, na koje se sjećam kao dijete, kada se slavila svaka nova električna žarulja. Televizija će do daljnjeg obavještavati dolazak struje u sela i zaseoke. S obzirom na brzinu pražnjenja naselja i odumiranja stanovništva na sve zapuštenijim prostorima, uskoro ćemo se u Vijeću Europe pohvaliti da svi stanovnici u Hrvatskoj imaju električnu energiju. Nisam siguran hoće li nas ijedna država u EU-u, osim možda Rumunjske i Bugarske razumjeti čime se mi to hvalimo.

Alternativna je činjenica da javna TV (HTV), TV nacionalnog dometa (NOVA TV i RTL) i TV regionalnog dometa (N1 i Aljazeera), ali ni mnogi pisani mediji nisu izvještavali o okruglom stolu posvećenom zaštiti prava na pitku vodu koji je organizirao HSLS (Ustavom onemogućiti privatizaciju vodnih resursa). Valjda su snimali kako se pali još jedna žarulja u nekom zaseoku ispod Velebita. Na tu temu nema blizu niti akademske niti znanstvene zajednice. Pohvala predstavnicima nekoliko političkih stranaka, sindikatu i predstavniku Franjevaca koji su prepoznali važnost očuvanja vodnih resursa za opstojnost nacije.

Zaštita vodnih resursa – slovenski nacionalni prioritet

Veleposlanica Republike Sovenije, Nj.E. gđa. Smiljana Knez je pojasnila zašto je pravo na vodu prepoznato kao nacionalni slovenski prioritet. Možda je to najbolje ilustrirao u svom govoru premijer Slovenije, gospodin Miro Cerar pozivajući zastupnike da usvoje amandman, rekavši kako Slovenija ima vrlo kvalitetnu vodu, te će ona »u budućnosti sigurno biti meta stranih zemalja i apetita multikorporacija, što su pritisci kojima ne treba popustiti, nego vodu sačuvati za svoju djecu i unuke«.

Na okruglom stolu je interesantan doprinos razumijevanju alternativnih činjenica dao predstavnik Zelene akcije. U borbi protiv izgradnje golf igrališta na području šikare iznad Dubrovnika, gdje je zadnji puta noga »gospara« kročila prije mnogih stoljeća, rekao je da bi se za navodnjavanje golf igrališta trošilo toliko vode koju troši dio stanovnika Dubrovnika. Predstavnik Zelene akcije je mogao iskoristiti još bolju alternativnu demagogiju da je recimo spomenuo kako bi se za navodnjavanje trošilo toliko vode koliko je dovoljno da se pripremi milijardu obroka za bebe. Alternativna činjenica je da bi se za navodnjavanje golf igrališta na Srđu trošilo samo 2 % vode iz rijeke Omble koja završava u moru, a ne pitka voda. Mislim da ne treba spominjati kako se predstavnik Zelene akcije bori za transparentnost i objektivno iznošenje alternativnih činjenica.

Po odjeću ponovno u Trst?

Veliki trgovački lanac je izgleda u problemima. Jedan od naših makro – mikro ekonomist širokog spektra, koji sve zna dan poslije, otkriva kako je trgovačka mreža preširoka i zbog smanjenja troškova treba smanjiti broj dućana. Tamo gdje se tek dovodi struja dućana poodavno nema. Nema ih u mnogim naseljima, pa niti na hrvatskoj strani u gornjem dijelu doline Kupe. Alternativna je činjenica da bi u duhu našeg puta u boljitak dućana u bližoj budućnosti moglo biti još samo u Zagrebu. Ako se nastavi rezanje troškova uskoro bi opet mogli u Trst po robu. Ovaj put naravno demokratski, bez skrivanja deviza u čarape i gaće.

Inače bivši uposlenik trgovačkog lanaca, a danas ministar financija je odobravajući veliki povoljni kredit svom gazdi, kod glasanja nekog povjerenstva kojem inače predsjedava, prije glasanja napustio sobu, kako ne bi utjecao na ishod glasanja. Zamišljam ga kako s nestrpljenjem očekuje ishod glasanja i kako svakih par minuta kuca na vrata, otvara ih i pita: »jel’ me netko tražio?« A možda nije ni trebao kucati jer je glasanje u korist njegovog gazde vjerojatno završilo prije nego li je zatvorio vrata za sobom.

Postoje, nažalost ili na sreću, i alternativne činjenice koje se sudaraju. Poznato je da je MOST dobio veliki značaj kada su bili protiv izgradnje termoelektrane na ugljen u Pločama. Kako se popularnost kod nas stječe s biti protiv, a MOST za to ima istančano čulo, eto sada su i protiv izgradnje plinske elektrane. Uvaženi zastupnik Mosta gospodin Miro Bulj je apelirao na zastupnike kako treba zaustaviti izgradnju plinske elektrane na Cetini. »Plinska centrala stvarala bi, kaže, oko 280 tisuća litara otpadnih voda dnevno, što bi uništilo pitku Cetinu, grijalo bi se jezero, uništila flora i fauna. Klima na Peruči izrazito je nepovoljna, no studija utjecaja na okoliš to namjerno prešućuje«. Očito da MOST zna više od drugih. Ako MOST želi postati vjerodostojna stranka, onda se termoelektrana na plin ne smije graditi ni pod razno. Zaustavimo izgradnju! Čega? Svega! Dajem im punu podršku. Moš’ mislit!

O štetnosti ugljena hitno upozoriti SZO, Njemačku, SAD…

Jedino ih molim, kako sam se obratio gospodinu Boži Petrovu još u funkciji gradonačelnika Metkovića, da o negativnim utjecajima nevjerojatnih razmjera, kao liječnik upozori svjetsku stručnu i političku zajednicu. Posebno Svjetsku zdravstvenu organizaciju, stanovnike Njemačke, SAD, …. jer liječnik Petrov zna nešto što oni ne znaju, a i dalje koriste ugljen. U zaštiti nacionalnih interesa, predlažem da Vlada hitno povuče sve odluke vezane za izgradnju terminala za zemni plin na Krku. Kako je upotreba plina prema alternativnim činjenicama Mosta izuzetno opasna, što će nam plin? A ako o štetnostima saznaju i susjedi, na čija tržišta namjeravamo distribuirati plin, onda će i oni od toga odustati. Pa čemu onda povlačenje za nos birača? Dobro, LNG terminal se može iskoristiti još za slijedeće izbore, slično ako i nizinska pruga uz Kupu na relaciji Rijeka- Zagreb, pa tek nakon dobivenih glasova odustati od svega.

Inače sobno podržava izgradnju termoelektrana. Normalno je da je plinska okolišno ipak bolja od one na ugljen. Nažalost, tako proizvedena struja je (pre)skupa, pa se i najmodernije plinske elektrane zatvaraju. Ima još puno alternativnih činjenica na ovu temu, pri čemu se one demagoške uglavnom uspješno hrane bananama. Sindrom BANANA – Build Absolutely Nothing Anywhere Near Anything – ne gradi ništa, nikada i nigdje kod nas je više nego učinkovit! Zna se čija je banana, a čini se i tko je tu majmun.

Bezbroj nijansi sive

Izgubili smo još jednu, ovaj puta rukometnu utakmicu, koja se ne gubi. Utakmice se inače dobivaju i gube. To je sport. Ali se u euforiji uspjeha treba paziti s izjavama. Naš trener je pobjede obrazlagao molitvom i pomoći Gospe Međugorske. Po istom principu, kada izgubimo od nekoga, znači li to da je neki drugi svetac bio jači od Gospe? S obzirom na sastav reprezentacije, Francuska vjerojatno ima podršku svetaca svih vjera. Da to nije razlog za njihove silne medalje? Očito da nije. Nažalost još jednom smo pokazali da imamo svjetske igrače i nedorasle trenere.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni