Alpine se vraća na trkališta

Alpine se vraća na trkališta

Ime legendarnog francuskog proizvođača trkaćih automobila Alpine koji su slavu stekli uz pomoć Renaultovih motora uskrsnut će nastupom novog bolida na predstojećem World Endurance Championshipu. Bolid oznake A460 natjecat će se u LMP2 klasi, s nadom da će Renault Alpine nastaviti naslijeđe modela A441 koji je osvojio svjetsko prvenstvo prototipova sada već davne 1974. godine.

Iako je Renault Alpine dugo vremena bio izvan igre, 2016. je njegova druga godina na Svjetskom Endurance prvenstvu. Prošle godine njihov je bolid A450 završito četvrti u LMP2 klasi, što je donijele dovoljno entuzijazma da tim nastavi s oduševljenjem raditi na novom automobilu s kojim će se natjecati ove godine.

Iako je plod Renault-Nissan automobilske grupacije, strogo gledano, pod poklopcem aerodinamičnog prototipa A460 ovaj se put skirva ipak japanski, a ne francuski proizvod. Riječ je o 5-litrenom VK45 Nissanovom V8 motoru. Motor teži 150 kg, razvija 410 kW /550 KS i raspolaže s 580 Nm okretnog momenta, što bi trebalo biti više nego dovoljno za pokretanje automobila teškog 900 kg.

Upečatljivi plavi bolid debitirat će 17. travnja u Silverstoneu
Upečatljivi plavi bolid debitirat će 17. travnja na utrci 6 sati Silverstonea

Snaga se prenosi na stražnje kotače preko poprečno montirane mjenjačke kutije sa šest brzina.

Karoserija sačinjena od ugljičnih vlakana i kevlara omotana je oko monocoque šasije od ugljičnih vlakana koja jamči dovoljnu krutost da se na nju montira sustav ovjesa s dvostrukim poprečnim ramenima. Cijeli paket upotpunjavaju Dunlop gume dimenzija 30 / 65R18 sprijeda i 31 / 71R18 straga, s vrlo učinkovitim ventilirajućim ugljičnim kočnicama.

Automobili će se naći na startnoj poziciji na Silverstoneu 17. travnja, i tako uz Alpine Vision kocept doprinijeti da oživljavanju imena Alpine. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni