“Alkohol je lako dostupan djeci i to treba mijenjati”

“Alkohol je lako dostupan djeci i to treba mijenjati”

Ivana Portolan Pajić iz Gradskog ureda za zdravstvo kaže da je 2015. godine više od 1000 djece samoinicijativno slavilo završetak škole na Bundeku i Jarunu, a više od njih 100 zatražilo je hitnu medicinsku pomoć

Strategijom suzbijanja zlouporabe alkohola kod djece i mladih nastoji se educirati mlade i senzibilizirati ih na štetne posljedice konzumacije alkohola uz mijenjanje javnih politika prema odraslima i mladima, rečeno ja na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Gradskoj upravi. Na njoj su uz zamjenicu gradonačelnika Zagreba Jelenu Pavičić Vukičević i predsjednika Povjerenstva za prevenciju ovisnosti Ivana Ćelića sudjelovale i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, Vanda Bazmenjak ispred Gradskog ureda za obrazovanje i Ivana Portolan Pajić ispred Gradskog ureda za zdravstvo.

Helenca Pirnat Dragičević istaknula je kako je u Hrvatskoj alkohol lako dostupan djeci, što je prema ESPAD-ovom istraživanju potvrdilo 87 % djece. »Dakle, nedostaje preventivnih programa koji će djeci pomoći da se odupru vršnjačkom pritisku, a na nama odraslima je da poradimo na tome«, dodala je.

»Imamo 108 osnovnih škola u gradu, te smo preporučili školama da prije završetka nastave roditeljima prenesu sve informacije o prekomjernoj upotrebi alkohola. Predložili smo i da se nastava ne skraćuje zadnji dan, odnosno da se proslave organiziraju u školama«, rekla je Bazmenjak.

»Mi odrasli smo dužni organizirati se i stoga bih pohvalila one škole koje su za zadnji dan organizirale izlete kako bi naši mladi kvalitetno proveli svoje slobodno vrijeme. To je naša misija u ovom tjednu«, naglasila je zamjenica Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević zahvalivši Gradskom društvu Crveni Križ, spasilačkoj službi, hitnoj medicinskoj pomoći i Policijskoj upravi Zagrebačkoj što uvijek poduzimaju sve što je potrebno da djeca budu sigurna.

Naime, kako je naglasila naglasila je Ivana Portolan Pajić ispred Gradskog ureda za zdravstvo, 2015. godine više od 1000 djece samoinicijativno je slavilo na području Bundeka i Jaruna, a više od njih 100 zatražilo je hitnu medicinsku pomoć. »Stoga smo poduzeli razne aktivnosti te u protekle dvije godine uspjeli smanjiti te nesretne brojeve. Nužno je i mijenjati javne politike, koje se odnose na konzumaciju alkohola, politiku cijena i reklamiranja alkohola«, ustvrdila je. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni