Alfa Romeo 8C 2900 B – najljepši automobil na svijetu?

Alfa Romeo 8C 2900 B – najljepši automobil na svijetu?

(Foto: Concorso d’Eleganza Villa d’Este / BMW Grupa)

Alfa Romeo 8C 2900 Berlinetta iz 1939. je na prestižnoj aukciji Rétromobile postigla astronomsku cijenu od 16,745.600 eura, a treba spomenuti i da je isti model talijanskog proizvođača proglašen najljepšim na svjetskim natjecanjima elegancije

Posljednjih 12 mjeseci bili su spektakularni za Alfu Romeo. Proizvođač se vratio u »leteći cirkus« Formule 1, natjecanja u kojem je osvojio dva prvenstva – 1950. i 1951., kada su za upravljačima crvenih bolida sjedili Giuseppe Farina i Juan Manuel Fangio, velikan Formule 1. Osim povratka na ovo elitno natjecanje, Alfa Romeo 8C 2900 B (Berlinetta) iz 1939. je na prestižnoj aukciji Rétromobile postigla astronomsku cijenu od 16,745.600 eura, a treba spomenuti i da je isti model talijanskog proizvođača proglašen najljepšim na svjetskim natjecanjima elegancije. Auto je osvojo Pebble Beach Concours d’Elegance, koji se smatra najprestižnijim natjecanjem ove vrste, a održava se u Kaliforniji. Osvojio je nagradu Best of the Best (najbolji od najboljih) na Peninsula Classicsu, a nedavno je proglašen najljepšim u klasi (B) i na Concorso d’Eleganza Villa d’Este, koji se održava uz jezero Como.

Za tri od pet ovih velikih uspjeha zaslužna je Alfa Romeo 8C 2900 B (Touring Berlinetta) iz 1937. u vlasništvu Davida Sydoricka (SAD).

(Foto: Concorso d’Eleganza Villa d’Este / BMW Grupa)

Šasija ovog auta potječe iz serije vrlo uspješnih trkaćih automobila kakvu je izrađivala tvrtka Scuderia Ferrari u razdoblju prije Drugog svjetskog rata osigurala. To je samo jedan od pet automobila izgrađenih na dugom međuosovinskom razmaku i odjeven u laganu Superleggera karoseriju koju je izradila tvrtka Carrozzeria Touring.

Isto tako, redni osmocilindrični motor od aluminijske legure izveden je iz trkaćih motora. Opremljen je dvostrukim bregastim vratilima i dvostrukim superpunjačima, automobil proizvodi 180 KS pri 5200 o/min. Model 8C 2900 bio je jedan od najbržih automobila na svijetu prije Drugog svjetskog rata. Postizao je krajnu brzinu od 175 do 185 km/h, ovisno o karoserijskoj izvedbi.

(Foto: Concorso d’Eleganza Villa d’Este / BMW Grupa)

Bio je to ekstremno prestižan model Alfe Romeo, kako u mehaničkom smislu, tako i u pogledu vanjštine. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni