„Alergo Alert“ – pomoć za alergičare

„Alergo Alert“ – pomoć za alergičare

Alergijski rinitis (upala nosne sluznice) jedna od najčešćih kroničnih respiratornih bolesti koja pogađa oko 15 posto svjetske populacije. Zato će, zaključuje Stjepanović, mobilna aplikacija alergičarima pomoći u preveniranju ali i sprječavanju mogućih komplikacija zdravstvenog stanja

Kako bi pomogli oboljelima od alergija Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu, sa suradnicima je razvio inovativnu mobilnu aplikaciju „Alergo Alert“ koja će alergičarima pomoći u sustavnom praćenju koncentracije peludi, trava, drveća i korova. Oboljeli će moći voditi evidenciju o svojim tegobama i pratiti informacije o trenutnom stanju peludne prognoze kao i one za nadolazeće dane. Aplikacija se može besplatno preuzeti preko Google Playa za uređaje s Android operativnim sustavom i App Storea za uređaje s iOS operativnim sustavom, odnosno na poveznicama za Android te iOS.

Trenutno su dostupni podaci za Zagreb a uskoro će, kažu u Zavodu za javno zdravstvo Grada Zagreba, zaživjeti i oni za područje cijele Hrvatske

Alergo-Alert_iOSAlergo Alert je jednostavan za korištenje a razumijevanju dobivenih rezultata pridonosi i tzv. „color“ kod za nisku, umjerenu i visoku koncentraciju alergena uz vrijednosnu Alergo Alert skalu. Trenutno su dostupni podaci za Zagreb a uskoro će, kažu u Zavodu za javno zdravstvo Grada Zagreba, zaživjeti i oni za područje cijele Hrvatske. Oboljeli će izradom korisničkog računa ili povezivanjem sa svojim Facebook profilom također moći dobivati obavijesti o biljkama koje stvaraju najveće probleme. Bit će im dostupna i usluga vođenja dnevnika kao i pohranjivanja podataka o tome kako se osjećaju s obzirom na bolest, kolika je količina peludi u zraku određenog dana i drugo. Informacije će moći uspoređivati s prijašnjim stanjem kako bi se stvorila cjelokupna alergološka slika i utvrdio razvoj bolesti. Registrirani će se korisnici moći međusobno upozoravati o stanju određenih alergena u zraku i prijavljivati točne lokacije gdje se nalaze alergogene biljke.

Među najalergogenijima su, kada je o drveću riječ – breza, lipa, nemalo kesten a od korova je to ambrozija. Sve će se biljke pomoću aplikacije moći fotografirati a informacije o njihovoj pojavnosti sofisticiranim „alergo“ sustavom proslijediti nadležnim službama. Kako ističe dipl. ing. Barbara Stjepanović voditeljica Laboratorija za aerobiologiju Odjela za životni i radni okoliš Zavoda za javno zdravstvo grada „Dr. Andrija Štampar“ pelud je u razvijenim zemljama najsnažniji prirodni alergen i najčešći uzročnik alergijskih bolesti dišnoga sustava. Alergičarima je zbog toga smanjena kvaliteta života a dugotrajna i posebice neliječena ili neprepoznata alergija može prerasti u astmu, kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB) i druga ozbiljna oboljenja. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije kaže ona čak 235 milijuna ljudi u svijetu boluje od astme koja se nemalo povezuje i sa alergenima peludi. To više jer je alergijski rinitis (upala nosne sluznice) jedna od najčešćih kroničnih respiratornih bolesti koja pogađa oko 15 posto svjetske populacije. Zato će, zaključuje Stjepanović, ustrojena mobilna aplikacija alergičarima pomoći u preveniranju ali i sprječavanju mogućih komplikacija zdravstvenog stanja u vrijeme pojačanih peludnih aktivnosti biljaka. (S. K.)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni