Aladrović: Mjere za očuvanje radnih mjesta daju rezultate

Aladrović: Mjere za očuvanje radnih mjesta daju rezultate

Komentirao je i uvođenje mjere skraćenog radnog tjedna

Ivana Vranješ

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u srijedu je u zagrebačkom hotelu Hilton Graden Inn organizirala poslovni doručak na kojem je gostovao ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Predstavnicima poslovne zajednice predstavio je dosadašnje aktivnosti Ministarstva rada i mirovinskog sustava poduzetih s ciljem očuvanja radnih mjesta u Hrvatskoj tijekom i nakon pandemije Covid-19, kao i one koje će se poduzeti u narednom razdoblju. U svojoj prezentaciji ministar Aladrović se posebno osvrnuo na uvođenje mjere skraćenog radnog tjedna.

„Projekcije pokazuju da će između 8 i 9,5 milijardi kuna zajedno sa doprinosima biti utrošeno na mjere u očuvanju radnih mjesta u ožujku, travnju, svibnju te lipnju za koji smo za određeni dio sektora donijeli mjere. Smatramo da je to značajna pomoć hrvatskom gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta. Svi podaci koje sada imamo pokazuju da su mjere polučile rezultat i da smo uspjeli sačuvati hrvatsku ekonomiju”, rekao je ministar Aladrović. Dodao je da se mjere za očuvanje radnih mjesta za lipanj odnose na sektor hotelijerstva, ugostiteljstva, prijevoza putnika, organizacije kulturnih, sportskih i drugih događaja te na one sektore koji u ovom trenutku iz objektivnih razloga imaju smanjenu mogućnost poslovne aktivnosti.

Komentirao je i uvođenje mjere skraćenog radnog tjedna. „Radna skupina koju čine poslodavci, sindikati i predstavnici Vlade imala je već do sada tri ili četiri sastanka. Na tim sastancima detaljno se razrađivala ova mjera i praktički je postignut konsenzus. Do kraja tjedna se očekuje da ćemo formirati sve njene pretpostavke, kriterije i uvjete, da ćemo ih staviti u smisleni dokument i prezentirati javnosti”, izjavio je ministar Aladrović. Naglasio je da će se ova mjera koristiti od 1. lipnja ove godine, a kandidati za njezino korištenje su svi oni koji su izuzeti iz mjere očuvanja radnih mjesta, ali je pretpostavka da imaju smanjenu poslovnu aktivnost.

Ova je mjera financirana zajmom kroz Sure program Europske komisije te je koriste neke druge europske zemlje kao što su Austrija, Njemačka, Španjolska.

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj pozdravila je mjere za očuvanje radnih mjesta u vrijeme krize.

„Izuzetno je bitno da su mjere dosta brzo provedene u vrijeme lockdowna. Za poslovne subjekte koji su najugroženiji važno je da brzo dobiju sredstva pomoći. Američka gospodarska komora imala je i neke prijedloge. Razgovarali smo i o uvođenju instituta čekanja na rad. Neke zemlje su uvodile svoje proprcionalno sudjelovanje u plaćama zaposlenika, a bilo je i drugih prijedloga. No važno je da su se mjere Vlade pokazale učinkovite“, istaknula je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama. Smatra da će mjera skraćenog radnog tjedna velikom dijelu gospodarstva pružiti određenu sigurnost do kraja godine.

Mjere za očuvanje radnih mjesta pozdravio je i Igor Gržalja predsjednik Uprave tvrtke Asseco SEE Hrvatska iz Zagreba, jer tvrdi da se pristupilo cjelovito problematici, ali borba tek slijedi.

„Već 10 godina tvrtka uspješno posluje. Naših 200 zaposlenika rade za 60 % klijenata u inozemstvu, a bavimo se razvojem softverskih aplikacija i uslužnih djelatnosti u toj domeni. Tvrtka nije imala problema u očuvanju radnih mjesta, jer nismo bili direktno pogođeni krizom, u vrijeme pandemije koronavirusom, ali amo se za to adekvatno pripremali. Ono što sada slijedi je ekonomska kriza koja bi mogla sve pogoditi, a zahtijevat će određeno restrukturiranje. Morat ćemo se prilagoditi načinu rada koji će biti drugačiji i morat ćemo razmišljati o tome da će svi tražiti neke nove poslovne prilike na drugačiji način“, rekao je za ZG-magazin Gržalja. Smatra da će i skraćeni radni tjedan imati pozitivne učinke za najugroženije sektore.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni