Al Jazeera u Zagrebu snimala prilog za dokumentarac “Halo taksi”

Al Jazeera u Zagrebu snimala prilog za dokumentarac “Halo taksi”

(Foto: AMK Maksimir)

Nakon tri dana boravka u Zagrebu produkcijska ekipa televizije Al Jazeera završila je 30. ožujka 2023. snimanje dugometražnog dokumentarnog filma Halo taksi. Film se snima u tri dijela, svaki u drugoj državi i svaki traje sat vremena. Snimljeni materijal predstavljat će povijest taksi prijevoza i njegov kulturološki utjecaj kroz desetljeća i generacije sa zadnjeg sjedišta.

Dio jedne od epizoda sniman je u Autoklubu Maksimir, udruzi koja je sudjelovala u unapređenju taksi prijevoza u Zagrebu i raznim drugim prometnim događanjima u proteklih 40 godina. AMK Maksimir posjeduje veliki fond slikovnog i drugog materijala od autora Milana Ratkajca o cestovnom prometu u godinama 1970. i 1980. Ratkajec je inače i osnivač Autokluba Maksimir.

Zašto su ih zanimale fotografije Milana Ratkajca i što su saznali o prometnim događanjima u Zagrebu 1970-ih i 1980-ih godina? Što će gledatelji Al Jazeere sa “zadnjeg taksi sjedala” saznati o novostima ili posebnosti u Zagrebu, kakve nisu imali drugi gradovi? Podsjetit će ih da su godine 1970. i 1980. predstavljale posebnost, kakva se rijetko događala u određenim razdobljima.

U promet puštena autocesta Zagreb-Karlovac

Tih godina puštena je u promet prva autocesta Zagreb-Karlovac. Napravljen je najveći autoservisni centar na Balkanu, privatni i društveni autoservisi izveli su pravu tehnološku revoluciju, dotad neviđenu, pružajući besplatne tehničke usluge svim građanima Zagreba.

Radionice su postale školama za stjecanje znanja iz popravaka automobila, građani Hrvatske po prvi puta stekli su pravo na jeftinija ljetovanja u auto kampovima. Zagreb je postao mjestom promocija novih proizvoda iz više zemalja kojima se poboljšava rad motora, štedi gorivo, obavljaju brži popravci karoserije, obnavlja lakiranje i dr.

Žene se više cijene, masovno postaju vozačice, instruktorice autoškola, kontrolorke na stanicama za tehnički pregled, regulatorice na prometnicama. Otvaraju uslužne i druge specijalizirane radionice kakvih nema u drugim mjestima, postaju direktorice tvrtki, urednice automobilskih rubrika u medijima, preuzimaju vođenje autoklubova.

Zagreb dobio repetitor na Sljemenu

To su godine s najviše velikih i malih izuma, prepravaka vozila po sistemu sam svoj majstor. Vozači amateri uključuju se u pružanje tehničke pomoći vozačima u gradovima i autokampovima. Počinju velika organizirana putovanja u udaljene zemlje koja su duga i desetke tisuća kilometara, liječnički pregledi vozača postaju besplatnima, plinaši, kampisti, pravnici i žene osnivaju svoje klubove u kojima realiziraju dio svojih interesa.

Osnivanjem Autokluba Maksimir obogaćuju se granice djelovanja i rada bivšeg AMSJ (Automobilski i motociklistički savez Jugoslavije), a ovaj autoklub postaje najmasovniji u bivšoj državi. Zbog velikog broja aktivnosti, provođenih po prvi put u povijesti grada, Zagreb je proglašen najsigurnijim prometnim gradom.

U pričama putnicima ispričanima za uživanje na zadnjem taksi sjedištima neće se zaboraviti da je u tim godinama Zagreb dobio novi repetitor na Sljemenu, nova vozila za tehničku pomoć na cestama, Informativni centar i dr.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni