Aktivnosti na Hrvatski dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima

Aktivnosti na Hrvatski dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima

Za prestanak pušenja vrlo su učinkovite kratkotrajne terapijske intervencije, ali najučinkovitije su intenzivne bihevioralne intervencije, primjerice grupna terapija i individualna savjetovanja

Na današnji dan, u srijedu, 10. veljače na prvi dan korizme obilježava se Hrvatski dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima. Tim povodom pripremljen je niz aktivnosti u sklopu kojih građani mogu provjeriti zdravlje pluća i dobiti pomoć u odvikavanju od štetne navike pušenja.

U povodu Hrvatskog dana nepušenja Poliklinika za bolesti dišnog sustava u prostoru Poliklinike, na adresi Prilaz baruna Filipovića 11, organizira Otvorena vrata od 10. do 12. veljače 2016. Tim povodom pozivaju pušače i bivše pušače starije od 40 godina da se odazovu i dođu u Polikliniku gdje će u vremenu od 13 do 17 sati, bez prethodne najave, bez uputnice i besplatno moći obaviti spirometriju, a po potrebi i druge pretrage koje uključuju RTG snimku pluća i koncentraciju kisika i ugljičnog monoksida u perifernoj krvi, te procjenu rizika od razvoja kronične opstruktivne plućne bolesti.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar« održava se Škola nepušenja. Za prestanak pušenja vrlo su učinkovite kratkotrajne terapijske intervencije poput savjeta liječnika, ali najučinkovitije su intenzivne bihevioralne intervencije, primjerice grupna terapija, individualne konzultacije i savjetovanja.

Škola nepušenja zasniva se na primjeni psihoterapijsko-edukativno modela odvikavanja od pušenja. Temeljni program Škole traje pet dana, a u okviru toga uvodnog programa nastoji se pomoći polaznicima da prestanu pušiti. Program Škole je besplatan za polaznike, potrebno je najaviti se na tel. 01 38 30 066.

Zaklada Hrvatska kuća disanja također organizira Dan otvorenih vrata u srijedu 10. veljače 2016., u vremenu od 15 do 18 sati, na adresi Dukljaninova 3. U Zakladi će se uz suradnju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar« za sve zainteresirane građane organizirati spirometrija, a stručnjaci Zaklade i Hrvatskog torakalnog društva Toraks građane će savjetovati o prevenciji i liječenju bolesti dišnog sustava.

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, Rockefellerova 3, u srijedu 10. veljače 2016. Godine, od 10 do 13 sati provodit će se određivanje plućne funkcije i rana dijagnostika KOPB-a za sve zainteresirane građane. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni