Aktivisti Zelene akcije “posadili” umjetno stablo u Masarykovoj

Aktivisti Zelene akcije “posadili” umjetno stablo u Masarykovoj

Aktivisti Zelene akcije u u utorak su održali prosvjedni performans u Masarykovoj ulici u Zagrebu kojim su poručili kako je nedopustivo da se drveće siječe zbog privatnog interesa. Traže da se posjećeno stablo u toj ulici zasadi na istom mjestu, a da se buduća terasa prilagodi činjenici da tamo rastu stabla.

Performansu su se priključili i građani i građanke koji su izrazili svoje nezadovoljstvo bespravnom sječom stabla za potrebe terase slastičarnice “Zagreb”, a koja se dogodila prije točno godinu dana, 20. lipnja 2016. godine.

“Vlasnik slastičarnice nije ishodio dozvolu za sječu stabla što su nam potvrdili Komunalno redarstvo i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode”, komentirala je pred okupljenim novinarima Gordana Klarić, voditeljica Zelenog telefona Zelene akcije. Istaknula je da se sjeća stabla dogodila na lokaciji koja je zaštićeno kulturno dobro – Povijesna urbana cjelina Grada Zagreba, koja je zaštićena temeljem rješenja Ministarstva kulture.

Klarić nadodaje da to nije u nadležnosti Gradskog ureda pročelnika Dinka Bilića koji se oglasio dopisom u prosincu prošle godine u kojem je pisalo kako je izdana dozvola za sječu navedenog stabla.  Smatra kako nije jasno zašto se je uopće oglasio i to još nekoliko mjeseci kasnije.

Aktivisti su podsjetili da je 2. veljače ove godine posađeno novo stablo, ali ne na mjestu gdje je trebalo biti zasađeno, već neposredno uz postojeća i na užem dijelu nogostupa te zaključuju kako se “očito radi o kompromisnom rješenju i nedvojbenom pogodovanju vlasniku terase”.

Klarić pak zaključuje da je obaveza nadležnih gradskih tijela voditi računa o javnom interesu koji uopće ne mora biti u suprotnosti s onim privatnim, a ne, svojim djelovanjem štititi nečije privatne interese.(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni