Ako ste mislili da je auto od 100.000 eura skup…

Ako ste mislili da je auto od 100.000 eura skup…

(www.pininfarina.com/en/sergio/)

Pininfarina Sergio radikalan je automobil koji je svoj život započeo kao koncept načinjen u suradnji s Ferrarijem. Odabrano je šest kupaca kojima su prodani. Auto se temelji na Ferrariju 458 Spider, a izgrađen je u počast preminulom talijanskom dizajneru Sergiju Pininfarini

Svatko tko posjeduje automobil vrijedan 100.000 eura, nesumnjivo posjeduje skupocjeno vozilo. Međutim, ovdje pobrojana dvanaestorka spada u jednu posve drugu cjenovnu orbitu. Riječ je o nekima od najboljih i najbržih serijski proizvedenih automobila od čijih performansi, ali i cijena prosječnom smrtniku zastaje dah, s obzirom da većina za njih ne bi skupila novaca ni za nekoliko života:

12. Lamborghini Sesto Elemento – 13,09 milijuna kuna

Samo 20 ih je napravljeno, a legalno se mogu voziti samo na trkaćim stazama. Naziv Sesto Elemento (šesti element) odnosi se na obilnu upotrebu ugljičnih vlakana tijekom svog dizajna. Automobil težak svega 998 kg i s 562 konjskih s koliko raspolaže njegov V10 motor model pruža povoljniji omjer snage i mase od bilo kojeg Lamborghinija proizvedenog do danas.

Wikipedija

11. . Ferrari F60 America – 14,86 milijuna kuna

U cijelom svijetu ima samo 10 primjeraka modela F60 America, čiji se dizajn temelji na modelu F12 Berlinetta. Ovo je uglavnom cestovna verzija F12 sa smiješnim platnenim krovom koji će odletjeti potjerate li automobil do 130 km/h. Za postići krajnju brzinu od gotovo 340 km/h, morat ćete spustiti krov (i završiti s vrlo razbarušenom kosom). Ferrari je napravio ovaj automobil ograničene serije kako bi obilježio 60 godina prodaje svojih automobila na američkom tržištu.

auto.ferrari.com

10. Pagani Huayra BC – 15,47 milijuna kuna

BC je trkaća verzija već ionako sulude Huayre. Ogoljen je, lagan i nema manje od 750 konjskih snaga. Važno je znati kako ih u svijetu ima samo 20 napravljeno te da su svi odmah rasprodani. Ovjes je izrađen od visokokvalitetnog aluminija kakav se koristi u avioindustriji, dok je ispušni sustav izrađen od titana.

Wikipedija

9. Bugatti Chiron – 17,25 milijuna kuna

Ako želite jurtiti brže od 400 km/h, onda je ovo pravi automobil za vas. Najbrži proizvodni automobil na svijetu 8,0- litreni 16-cilindarski motor i 10 hladnjaka koji ga čuvaju od pregrijavanja i eventualnog požara.

www.bugatti.com

8. Pininfarina Sergio – 17,85 milijuna kuna

Ovaj radikalni automobil započeo je život kao koncept načinjen u suradnji s Ferrarijem. Odabrano je šest kupaca kojima su prodani. Auto se temelji na Ferrariju 458 Spider, a izgrađen je u počast Sergiju Pininfarini, legendarnom talijanskom dizajneru koji je preminuo 2012. godine nakon što je napravio mnoge najpoznatije Ferrarijeve dizajne.

7. Aston Martin Valkyrie – 19,04 milijuna kuna

Razvijen u suradnji s Red Bull Racing timom Formule 1, Valkyrie je osmišljen kako bi vlasnicima pružio osjećaj koji je najbliži vožnji formule 1 na javnim cestama. Zbog aerodinamičkih razloga s vrata su uklonjena ogledala koja su zamijenile kamere. Vozačka pozicija se također spušta do mjesta ležećeg položaja, baš kao što vozači Formule 1 sjedaju u svojim utrkama.

global.astonmartin.com

6. W Motors Lykan Hypersport – 20,23 milijuna kuna

Prvi arapski superauto ima vrata koja su učvršćena na stražnjem dijelu i otvaraju se u kontra smjeru, kao i prednja svjetla ukrašena pravim dijamantima. Samo sedam ih je proizvedeno, a jedan od njih se može vidjeti u jednoj od franšiza filmova Brzi i žestoki. Njegov bokser motor sa šest cilindara i dva turbopunjača može potjerati automobil do gotovo 390 km/h.

Wikipedija

5. Bugatti Veyron Mansory Vivere – 20,23 milijuna kuna

Prethodnik Chirona je model Veyron, ali ovdje se ne radi o »običnom« Bugattijevom Veyronu, već o jednom od samo dva primjerka na svijetu koji je opsežno doradila njemačka tuning kuća Mansory. Tvrtka je dodala ugljična vlakana na karoseriju, zamijenila standardne kotače prilagođenima, redizajnirala prednje i stražnje odbojnike te potpuno obnovila, odnosno izmijenila unutrašnjost.

4. McLaren P1 LM – 24,39 milijuna kuna

McLarenov P1 LM je cestovna inačica P1 GTR-a, no napravljeno ih je svega šest primjeraka. Ovaj automobil drži brzinski rekord u krugu u Nürburgring, jednoj od najzahtjevniji trkaćih staza na svijetu. Prošao je različite modifikacije kako bi bio lakši i brži od standardnog P1. Automobil je uistinu zastrašujuć za voziti i zahtjeva preciznu i mirnu ruku kako stvari ne bi pošle po zlu.

Wikipedija

3. Lamborghini Veneno Roadster – 26,77 milijuna kuna

Na osnovama Lamborghinja Aventador napravljeno je svega devet Veneno Roadstera, prepoznatljivih po krajnje nečuvenim karoserijama i ogromnim kotačima od ugljičnih vlakana. A da nije tu sve samo u izgledu brine 6,5-litreni V12 smješten odmah iza vozača sa 740 konjskih snaga. Automobil će postiže 355 km/h.

www.lamborghini.com

2. Koenigsegg CCXR Trevita – 28,56 milijuna kuna

Bivši profesionalni boksač i Floyd Mayweather kupac je jednog od samo dva proizvedena Koenigsegga CCXR Trevita. Švedski superautomobil koji rasplaže sa 1018 konjskih snaga košta ovoliko zahvaljujući posebnoj karoserija od karbonskih vlakana, koja su tkana na način kako bi se na svjetlu od nje reflektirali odbljesci pa se stvara dojam kao da je izrađena od milijuna svjetlucajućih dijamanata.

www.koenigsegg.com

1. Maybach Exelero – 47,6 milijuna kuna

Maybach je naziv koji se obično povezuje s najiskusnijim Mercedes-Benz modelima, međutim, ovo je jedinstveni automobil i posve zasebna kreacija. Exelero sjedi na 23-inčnim kotačima, a pokreće ga 5,9-litreni V12 motor s dva turbopunjača i može doseći 350 km/h. U popularnoj kulturi, bio je prikazan u jednoj od glazbenih spotova rappera Jay-Z-ja. Iako se šuškalo da je promijenio vlasnika za 8 milijuna dolara, nije poznato tko je danas njegov vlasnik.

Wikipedija

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni