“Ako nema ugroze, neka se uklone ograde s Markova trga”

“Ako nema ugroze, neka se uklone ograde s Markova trga”

(Foto: Boris Jagačić)

Nezavisni zastupnik zagrebačke Gradske skupštine Renato Petek uputio je apel da se Trg svetog Marka nakon 10 mjeseci ponovno otvori za javnost, ako ne postoji ugroza.

Apel je uputio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću. Na konferenciji za novinare u petak je ustvrdio kako je to sada već deset mjeseci zatvoren i zapušten prostor.

»Je li trava koja polako raste između kamenih obloga na Trgu sv. Marka nova zelena politika Grada Zagreba i/ili Vlade RH? Od obećanog novog plana sigurnosti trga i sjedišta državnih institucija nismo dobili ništa osim ograde, zabrane prolaska i sve zeleniju površinu«, rekao je gradski zastupnik.

Smatra da je za turiste koji posjećuju Gornji grad zaštitna ograda, koju je nazvao »novom atrakcijom«, zapravo loša poruka jer saznaju da je postavljen zbog terorističkog napada na Vladu.

»Je li to poruka koju im želimo uputiti? Ako postoje procjene da trg i 10 mjeseci nakon terorističkog napada mora i dalje ostati zatvoren, neka MUP objavi zašto. Ako pak ugroze ne postoje, neka se ove ograde maknu«, poručio je Petek.

Istaknuo je da Vlada ne spominje daljnje planove za osiguranje Markova trga te kako je uvjeren da se sigurnost i zaštita institucija na tom trgu može postići na sasvim drugačiji način nego do sada, javnosti nevidljivim sredstvima.

Trgovi su javni prostori. Trebaju biti dostupni svima, mjesto su okupljanja i komunikacije, a ovaj trg je i važan za politički pluralizam i komunikaciju, kao i kulturu Zagreba i Hrvatske, zaključio je Petek. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni