“Ako ne vidimo, nismo nevidljivi”

“Ako ne vidimo, nismo nevidljivi”

Hrvatski savez slijepih obilježio je Međunarodni dan bijelog štapa, 15. listopada gerilskom akcijom ispred svog sjedišta u Draškovićevoj ulici.

Postavljene su prepreke na taktilne staze s porukom »Ako ne vidimo, nismo nevidljivi«. Poruka stavlja naglasak na važnost slobodnog kretanja slijepih i slabovidnih osoba kojima su osnovni preduvjeti za sigurno kretanje bijeli štap te kretanje po taktilnim trakama – stazama vodiljama.

Njome se želi se upozoriti javnost na veću potrebu uključenosti slijepih osoba u društvo, što se u urbanim sredinama lako može vidjeti po broju i prohodnosti taktilnih traka – staza vodilja koje omogućavaju lakše kretanje slijepim i slabovidnim osobama.

Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić poručio je da su unatoč sloganu, mnoge slijepe osobe za mnoge i dalje »nevidljive«.

»Ja se ne bojim svoje sljepoće, ali me plaši vaša«, kazao je Perić i poručio kako treba omogućiti videćeg pratitelja, osobnog asistenta i inkluzivni dodatak svakome kome je potrebno, kako bi se pokrili životni troškovi koje uzrokuje sljepoća. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI

Odgovori

You have to agree to the comment policy.