Aki Rahimovski (1955. – 2022.)

Aki Rahimovski (1955. – 2022.)

(Foto: Parni Valjak / Facebook)

Pjevač Parnog valjka Aki Rahimovski preminuo je u subotu, 22. siječnja 2022. u dobi od 66 godina. Vijest o njegovoj smrti objavila je grupa na svojoj službenoj stranici na Facebooku.

Rahimovski je preminuo u Novom Mestu u Sloveniji, nakon što mu je tijekom subotnjeg jutra pozlilo, objavio je N1.

U Sloveniji je živio posljednjih godina, a ondje je prije dvije godine postao i otac djevojčice koju je dobio sa Slovenkom Barbarom Vesel.

Parni valjak je u nadolazećem periodu planirao održati deset koncerata, a mini turneja je trebala početi u veljači. Prije četiri godine Aki je pretrpio blaži moždani udar nakon kojeg se oporavio i nastavio nastupati.

Rahimovski se rodio u Nišu 1955. godine. Kao tinejdžer je bio član nekoliko sastava, a 1975. s gitaristom i skladateljem Huseinom Hasanefendićem – Husom, Juricom Pađenom, i u suradnji s menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom, osnivaju “Parni valjak” kao nekakvu zagrebačku varijantu Bijelog Dugmeta.

16 studijskih albuma

U 30-godišnjoj karijeri Parni valjak je objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 uživo albuma, 4 kompilacije, te 2 koncertna DVD-a.

Svoj prvi studijski album objavili su 1976. godine pod nazivom Dođite na show!, koji je objavila beogradska diskografska kuća PGP-RTB. Godinu dana kasnije zagrebački Jugoton plasira i njihov drugi album pod nazivom Glavom kroz zid. Četvrti album Vruće igre izlazi 1980. godine, a kao i prethodni snimljen je u studio CSB u Milanu, a na njemu su otkrili najomiljenije teme članova utemeljitelja, pjevača Akija i autora Huseina Hasanefendića Husa. Glavnom ulicom, kao sedmi studijski album, objavljen je 1983. godine, a godinu dana kasnije i osmi pod nazivom Uhvati ritam.

Svi albumi doživljavaju zlatne i platinaste tiraže, a ukupni tiraži već su imali nekoliko milijuna. Deseti studijski album izlazi 1987. godine pod nazivom Anđeli se dosađuju na kojem se našao legendarni mega hit Jesen u meni.

Zadnja postava

Posljednja se postava sastava počinje okupljati 1988. godine kada prilikom snimanja jedanaestog studijskog albuma Sjaj u očima sekciju Valjka nadopunjuju basist Zoran Preksavec – Preksi i bubnjar Dražen Scholz, a 1989. godine Valjku se pridružuje i klavijaturist Berislav Blažević – Bero. Nova postava 1990. godine snima album Lovci snova, a 1991. godine povodom 15 godina rada sastav na tržište objavljuje uživo album Svih 15 godina na kojem se našlo 29 uživo pjesama, a iste godine objavljena je i kompilacija Pusti nek traje.

1992. godine u sastav dolazi i ponajbolji hrvatski gitarist Marijan Brkić – Brk. 1993. godine Parni valjak snima i trinaesti studijski album pod nazivom Buđenje, koji dobiva čak 6 Porina, a 1995. izdaju jedan od najprodavanijih hrvatskih albuma svih vremena, te najprodavaniji album uživo , Bez struje: Live in ZeKaeM. Trenutno posljednji album im je Pretežno sunčano iz 2000. godine.

(ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni