Akcije upisa u registar darivatelja matičnih stanica

Akcije upisa u registar darivatelja matičnih stanica

Građani Zagreba koji se žele upisati u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica  i tako povećati šanse za život oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu, moći će to učiniti na dvjema predstojećim akcijama Zaklade Ana Rukavina. Prva od njih održat će se u četvrtak, 28. svibnja u Osnovnoj školi Frana Galovića (Školski prilaz 7-Dugave) u Zagrebu od 16 do 18 sati. Druga će se održati u petak, 29. svibnja u Erste&Steiermärkishe banci (Ivana Lučića 2) u Zagrebu od 10 do 12 sati.

Akcija u OŠ Frana Galovića održat će na inicijativu školske pedagoginje Maje Lisske, dok je akciju u Erste&Steiermärkishe banci potaknula njihova zaposlenica, gospođa Lidija Jagić.

U Registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti te svojim upisom doprinijeti u spašavanju života oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Zahvaljujući brojnim darivateljima i donatorima, hrvatski Registar danas broji gotovo 49.000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Kako je hrvatski Registar dio svjetskog (Bone Marrow Donors Worldwide), donori iz hrvatskog registra dali su šansu za život 48 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni