Akcija “Udomljavanje je fora” na Trgu bana Jelačića

Akcija “Udomljavanje je fora” na Trgu bana Jelačića

(Foto: Udruga Prijatelji životinja)

Akcija „Udomljavanje je fora” pod temom „Ljubavi naše uhate” održat će se u subotu 1. travnja 2023. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu od 10 do 14 sati.

Na edukativni događaj u organizaciji Grada Zagreba i Skloništa za nezbrinute životinje te u suradnji s Udrugom Prijatelji životinja i Udrugom za pomoć zečevima i kunićima „Zecovi“ dobrodošli su svi, a posebno oni najmlađi.

Posjetitelji će moći dobiti korisne informacije vezane za kućne životinje i udomljavanje. Ove godine naglasak događaja je na odgovornom udomiteljstvu, budući da će biti održan ususret Uskrsu, kada neodgovorni građani najčešće nepromišljeno nabavljaju kuniće, piliće i druge životinje kao igračke za djecu. Kada uvide da se o njima ne mogu ili ne žele više brinuti, najčešće ih odmah nakon Uskrsa ili prije godišnjih odmora izbacuju na cestu, gdje većinom stradaju. Kunići, psi i mačke nisu predmeti i igračke za djecu, nego novi članovi obitelji koji zahtijevaju ljubav i brigu još mnogo godina nakon Uskrsa.

„U Hrvatskoj ima veliki broj napuštenih pasa i mačaka, ali i kunića. Tko ima uvjete za skrb o kuniću može ga udomiti od Udruge „Zecovi“ i drugih udruga koje skrbe o njima, no prije toga treba dobro razmisliti, jednako kao i prije udomljenja pasa i mačaka. Naime, i kunići na dnevnoj bazi trebaju kvalitetno vrijeme provedeno s njima, ljubav i odgovornost, dobre uvjete držanja, kontrolu razmnožavanja i veterinarsku skrb tijekom cijeloga života”, naglašavaju Prijatelji životinja.

Obitelj treba dobro promisliti o držanju životinje

Iza dolaska svake životinje u dom treba stajati dobro promišljena odluka, procjena o mogućnostima njezina držanja i pristanak svih članova obitelji. Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba tijekom cijele godine, a posebice tijekom proljeća i ljeta, ima pune ruke posla s odbačenim leglima pasa i mačaka koji ponekad čekaju i godinama priliku da ih netko udomi kao novog člana obitelji.

Stoga je udomljavanje napuštenih životinja ne samo nužno nego i fora s obzirom na to da udomljavanjem spašavamo dvije životinje: onu koju smo udomili i onu koja će stići na mjesto udomljene.

Iako Zakon o zaštiti životinja sve skrbnike obavezuje na kontrolu razmnožavanja kućnih ljubimaca, dio njih na tu se obavezu oglušuje. U sedam godina jedna mačka i njezino potomstvo na svijet mogu donijeti 420 000 mačića, a kuja i njezino potomstvo 67 000 štenaca, zbog čega se kastracija smatra najučinkovitijim načinom kontrole razmnožavanja pasa i mačaka te odgovornim činom.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni