Akcija provjere rasvjete na biciklima

Akcija provjere rasvjete na biciklima

Službenici Policijske uprave Zagrebačke će u četvrtak na jednoj važnoj prometnoj arteriji provoditi nadzor korištenja svjetala među vozačima bicikala.

Nitko neće dobiti kaznu, ali će prekršitelji biti upozoreni na zakonsku obavezu nošenja svjetala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti. Oni koji svjetla nemaju dobit će ih na poklon, a oni uredno osvijetljeni dobit će simbolične nagrade.

Naime, dani su kratki, a obaveza je nositi upaljeno prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo kako bismo bili vidljivi ostalim sudionicima u prometu.

Iz udruge “Sindikat biciklista” podsjećaju da se akcija provodi već petu godinu, a dosadašnji rezultati pokazuju da zagrebački biciklisti premalo koriste svjetla. Ovisno o godišnjem dobu, rezultati pokazuju da svega oko trećine koristi oba uredna i vidljiva svjetla, petina ima samo jedno, a čak polovica ih noću nema nikakvo osvjetljenje.

Ova preventivno-edukativna akcija se provodi u sklopu projekta “Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama” financiran iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, kojeg udruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednice provodi u suradnji s Udrugom “Sindikat biciklista”, Fakultetom prometnih znanosti i švicarskim partnerom Pro Velo Schweiz. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni