Akademski slikar Alfred Krupa izlaže u Galeriji Kraluš

Akademski slikar Alfred Krupa izlaže u Galeriji Kraluš

»Dominantno sam izložio kombinirane tehnike gdje temeljnu tehniku tuš spajam s drugim medijima i istražujem sinergiju njihovih ekspresivnih mogućnosti«

Razgovarao: Miroslav Pelikan

Alfred Freddy Krupa, akademski slikar iz Karlovca istaknuti je hrvatski likovni umjetnik, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama, osobito zapažen u svijetu, ovih dana izlaže u Sv.Ivanu Zelini u Galeriji Kraluš, gdje mu izložba ostaje otvorena do 28. lipnja

Gospodine Krupa, nedavno ste se u Sv.Ivanu Zelini, u aktivnoj Galeriji Kraluš predstavili s novom samostalnom izložbom.

Da, predstavljeni su radovi nastali u posljednjih godinu dana s time da je težište na onima nastalima nakon moje posljednje velike samostalne izložbe u karlovačkoj gradskoj Galeriji Vjekoslav Karas.

U posljednje vrijeme doista izlažete puno, vani znatno više nego kod kuće?

Ja sam diplomirani umjetnik, znači to mi je temeljno zvanje i način života. Za akademskog, profesionalnog umjetnika izložbe su nužnost za ostvarivanje kontakta s publikom i strukom – povjesničarima umjetnosti, likovnom kritikom. Isto tako izložbe su nužnost za ostvarivanje tj. napredovanje u profesionalnom statusu. Naravno čovjek ne organizira sam sebi izložbe već ovisiš o prosudbi mnogih (kustosa, žirija, stručnih vijeća, financijera i dr.), pa je tako i sama izložba već neka potvrda, manja ili veća ovisno o mjestu i načinu izlaganja, da vaš rad ima neko značenje u kontekstu suvremenog likovnog izričaja i prakse.

Spominjem i vrlo intenzivan odjek vaših izložbi u inozemstvu.

Bilo bi od mene “lažno skromno” kad bih rekao da moja predstavljanja nisu naišla na pozitivan odjek tj. da već duži niz godina ne nailaze na sve pozitivnije i afirmativnije kritike i ocjene. Mogu reći da je odjek u inozemstvu puno jači nego u Hrvatskoj. Ovdje se dosta toga zna i zanemariti ili jednostavno prešutjeti.

Ovdje u Kralušu izložili ste akvarele i kombinirane tehnike, vrlo raznolikih motiva.

Dominantno sam izložio kombinirane tehnike gdje temeljnu tehniku tuš spajam s drugim medijima i istražujem sinergiju njihovih ekspresivnih mogućnosti. I dalje na tragu New Ink Art pokreta.

Doista, vaše izložbe mogu nositi i alternativni naziv, autorska promišljanja o svijesti i sebi.

Moja “umjetnost” to i jest, osjećajna i mentalna percepcija – razmišljanja i o stvarnosti, subjektivnoj i onoj općoj. Često je tu nekakav simbolizam, viseznačje, pa tako i moje izložbe mogu ravnopravno nositi više naziva, ovisno o pristupu selektiranim izloženim radovima.

Što je ključ vašeg pristupa motivu i realizaciji?

Autentičnost, izvornost, dosljednost svojem osjećaju i svojoj misli, svojem životnom i umjetničkom iskustvu.

Što je novo s uljima i akrilima?

Ja od akademije paralelno (iako obimom manje) radim i u tim tehnikama. I ti se radovi mijenjaju shodno prije spomenutom “ključu”.

Nedavno ste objavili knjigu o vodenim tehnikama, najprije vani a sada i kod nas?

To je u osnovi selekcija mojih tekstova od 1994. godine naovamo koji se dominantno, ali ne isključivo dotiču prakse i teorije likovnog rada u tehnikama tuša, akvarela, sepije, vinorela, struganog tuša i drugo (paralele s elementima teoretske fizike, sjećanje na akademika Peića). Pokazalo se da je prijem kod svih čitatelja 100% uspjeh. Zato sada i ovo novo drugo, prošireno i nadopunjeno izdanje.

Što je novo u atelijeru?

Još ga nema. Grad Karlovac već jedno desetljeće tražim stan (najam gradskih stanova), a time i atelijer ali do sada to nije riješeno, iako mi je komisija 2014.godine napisala da je moja molba opravdana s obzirom na moje “zasluge” i djelovanje kao umjetnika…, ali da mi ne mogu pomoći(!). Tako da mi atelijer i dalje ostaje krevet u sobi, kuhinja…ili jednostavno pobjegnem negdje van, u prirodu.

Planovi, sigurno ih imate puno?

Uvijek ih imam i puno toga je “u pokretu”, ali sam naučio da je bolje stvari realizirati pa onda o njima govoriti. Uvijek se može nešto iskomplicirati. Tako da mi dopustite da ostanem malo misteriozan u svome odgovoru.

https://www.facebook.com/ZgMagazin/posts/2554343431331778

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni