Akademik Reiner izabran za novog predsjednika Sabora

Akademik Reiner izabran za novog predsjednika Sabora

Na temelju odredbi Poslovnika Hrvatskoga sabora osmi saziv Hrvatskoga sabora konstituiran je u ponedjeljak izborom njegova predsjednika. Na čelo Sabora izabran je zastupnik Željko Reiner, član Hrvatske demokratske zajednice, koji je u prethodnome sazivu obnašao dužnost potpredsjednika Sabora.

Prijedlog za izbor Željka Reinera za predsjednika Sabora podnijelo je 79 zastupnika. Odluka je donesena rezultatom glasovanja od 88 glasova „za“, jednim glasom “protiv” te 62 suzdržana glasa.

Reiner (1953., Zagreb) prvi je put biran za zastupnika u Hrvatskome saboru 2011. godine. Na dužnost potpredsjednika Sabora izabran je u lipnju 2012. Među ostalim političkim dužnostima obnašao je i dužnost ministra zdravstva od 1998. do 2000. godine. Doktorirao je na zagrebačkome Medicinskom fakultetu, a usavršavao se u Njemačkoj i SAD-u. Od 2006. redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te redoviti profesor u trajnome zvanju na zagrebačkome Medicinskom fakultetu. Autor je, među ostalim, 543 znanstvena i stručna rada, koautor tridesetak knjiga i udžbenika te urednik 26 knjiga i priručnika iz područja medicine. Dragovoljac je Domovinskoga rata te nositelj niza državnih odlikovanja. (www.sabor.hr)