Akademici Miličić i Kusić te redateljica Budisavljević među dobitnicima Nagrade Grada Zagreba

Akademici Miličić i Kusić te redateljica Budisavljević među dobitnicima Nagrade Grada Zagreba

Zagrebačka Gradska skupština danas je potvrdila Prijedlog zaključka o dodjeli Nagrade Grada Zagreba koji je 4. ožujka usvojio Odbor za javna priznanja.

Za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu bit će uručeno ukupno 16 Nagrada.

Među dobitnicima su liječnici-akademici Zvonko Kusić i Davor Miličić, akademik Goran Tribuson, redateljica Dana Budisavljević, hrabri vozač Čistoće Josip Smiljčić i dr. Većina dobitnika bit će nagrađena priznanjem i novčanom nagradom.

Popis dobitnika:

1. Dana Budisavljević, redateljica: Širu popularnost stekla je obiteljskim filmom Nije ti život pjesma Havaja (2012.). Gotovo cijelo desetljeće nastajao je njezin prvi autorski dugometražni film Dnevnik Diane Budisavljević, koji je premijerno je prikazan na Pulskom festivalu 2019. U 66 godina Pulskoga filmskog festivala ovo je prvi film koji je osvojio nagrade žirija i publike, a nedavno i nagradu “Oktavijan”. Njezini uspjesi potaknuli su iznimno zanimanje domaće, ali i svjetske javnosti, pridonoseći promicanju filma, kulture i umjetnosti Grada Zagreba i Hrvatske.

2. prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj Kliničkoga bolničkog centra Zagreb, red. prof. u trajnom zvanju na Katedri ginekologije i opstetricije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Jedan je od vodećih hrvatskih ginekologa. Znatno je pridonio razvoju ginekološke onkologije osobito liječenju karcinoma jajnika i karcinoma vrata maternice.

3. prof. dr. sc. Krešimir Ćosić, general-pukovnik u mirovini, naslovni redoviti profesor u trajnom zvanju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, redoviti član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske: Utemeljio je i vodio sveučilišni poslijediplomski studij za potrebe hrvatske obrambene industrije. Sudionik je Domovinskog rata (1991.-1995.) i svih ključnih operacija Hrvatske vojske te je dobitnih brojnih odličja.

4. Hrvatski barokni ansambl: Za sjajna postignuća u promicanju glazbene umjetnosti tijekom 20 g. plodonosnoga umjetničkog rada i za uživanje ugleda vrsnog ansambla iznimno cijenjenog kod zagrebačke publike te osobito glazbene kritike koja ga svrstava u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije.

5. akademik Zvonko Kusić: Ukupnim djelovanjem kao liječnik, znanstvenik i čelnik važnih nacionalnih institucija u Gradu Zagrebu ostavio je dubok trag u znanstvenom, društvenom i javnom životu. Ušao je u povijest kao jedan od najuspješnijih ravnatelja KB “Sestre milosrdnice”. Kao međunarodno afirmiran vrhunski autoritet za bolesti štitnjače zaslužan je za eliminaciju gušavosti u nas te se Hrvatska uvrstila među svjetske države koje su najuspješnije riješile taj javnozdravstveni problem.

6. s. Jelena Lončar, dipl. socijalna radnica, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije za područje socijalne skrbi i humanitarno djelovanje: Za iznimne rezultate u socijalnoj skrbi i humanitarnom radu.

7. Obrtnička komora Zagreb: Intenzivno radi na očuvanju dugogodišnje tradicije i stvaranju budućnosti obrtništva u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Ključni je partner udruženjima obrtnika u poticanju svih obrtničkih djelatnosti.

8. mr. sc. Hrvoje Pezo, dr. med. dent., predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine: Za promicanje zdravstva i gospodarstva u Gradu Zagrebu. Jedan je od utemeljitelja i promicatelja Grada Zagreba kao prepoznatljive i važne destinacije dentalnog turizma.

9. Radna skupina (67) znanstvenika i stručnjaka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kliničkog bolničkog centra Zagreb: Svojim pothvatom uspješno je razdvojila Kristinu i Valentinu, dva mjeseca stare sijamske blizanke. Ovaj vrlo zahtjevni složeni medicinski pothvat pozicionira hrvatsku kliničku medicinu na najvišu europsku i svjetsku razinu.

10. Josip Smiljčić, vozač II u Podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga d. o. o.: Zbog velike privrženosti poslu i spremnosti da pomogne drugim ljudima teže je ranjen kada je radeći u popodnevnoj smjeni zaustavio provalnika u krađi. Riskiravši svoj život za dobrobit građana našega grada, ponos je svojoj obitelji i radnoj sredini.

11. Zlatko Stić, dipl. ing., ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga: U dugogodišnjem obrazovnom radu i sedmom mandatu kao ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga postiže iznimne rezultate u vođenju Škole – organizaciji izvođenja nastavnog procesa, podizanju kvalitete odgojno-obrazovnog rada, uređenju školskih prostora, opremanju škole itd.

12. Laura Štefanac, atletičarka, članica Atletskog kluba “Kvarner” Rijeka, članica Zagrebačkoga sportskog saveza gluhih i Športskog društva gluhih Silent: U sustavu vrhunskog sporta gluhih natječe se od 2014. od kada je članica Zagrebačkoga sportskog saveza gluhih ostvarujući izvanredne rezultate. Na 10. Europskom prvenstvu u atletici za gluhe 2019. u Njemačkoj osvojila je zlatnu medalju u bacanju koplja.

13. prof. emer. dr. sc. Stanislav Tedeschi, dipl. ing. građ.: Za znanstveni doprinos studijama i projektima sustava javne odvodnje. Problematikom pročišćavanja otpadnih voda Grada Zagreba, uz manje prekide, bavio se oko 30 godina.

14. akademik Goran Tribuson, književnik: Njegovo književno stvaranje ističe se dvjema karakteristikama koje se vrlo rijetko mogu naćiu istome opusu: to su u jednu ruku visoka estetska kvaliteta, a u drugu ruku popularnost, odnosno čitanost. Scenarist je serije Odmori se, zaslužio si koja prati peripetije jedne zagrebačke obitelji, u kojoj je sjajno pogođen duh ovoga grada.

15. Milan Zanoški, inženjer prometa, predsjednik Kluba veterana 148. brigade HV-a: Već 20 godina aktivno promiče i razvija volonterske aktivnosti u Zagrebu koje su od općedruštvenog interesa hrvatskoga naroda Na jedinstven je način pridonio obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Zagrebu. Zalaže se za resocijalizaciju hrvatskih branitelja.

16. akademik Davor Miličić, potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti: Za iznimne zasluge u velikim postignućima hrvatske kardiologije u trendu moderne europske i svjetske kardiologije, dosežući razinu znatno bogatijih i razvijenijih zemalja. Voditelj je Programa transplantacije srca u KBC-u Zagreb koji je stekao svjetsku reputaciju te je predstavnik Hrvatske u Eurotransplantu. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni