AI ima potrebu za snom

AI ima potrebu za snom

Istraživači iz Nacionalnog laboratorija Los Alamos otkrili su ovu činjenicu razvijajući neuronske mreže koje uče na sličan način kao i ljudski mozak, piše The Next Web.

Istraživači su otkrili da su umjetni mozgovi postali nestabilni nakon neprekidnih perioda učenja iz rječnika bez vanjskog nadzora.

Umjetni neuroni su već sami po sebi puno daleko »ljudskiji« od tradicionalnih računala, a sada se ispostavilo da će im možda trebati i san kako bi funkcionirali na svom vrhuncu. A ovdje se ne radi samo o njihovom povremenom isključivanju. Nova studija pokazuje da neuroni imaju koristi od izlaganja signalima sporog vala poput onih u biološkom mozgu spavanja.

Znanstvenici su stoga pokušali riješiti problem izlaganjem mreža zvučnim signalima koji su kreirali umjetnu verziju sna. Kad su koristili Gaussovu buku, koja uključuje širok raspon frekvencija i amplituda, stabilnost je vraćena.

Istraživači vjeruju kako ovaj šum oponaša unos podataka u ljudski mozak tijekom faze dubokog sna, koja je neophodna za dobro zdravlje.

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni