Ah te pasje vrućine

Ah te pasje vrućine

Nerijetko ljeti čujemo izraz “pasje vrućine”. Na samom smo kraju mjeseca kolovoza pa je za nadati se da su ovogodišnje “pasje vrućine” iza nas.

Opće je poznato da psi teško podnose vrućinu, no koliko uvriježeni izraz “pasje vruće” ima veze sa psima? Ne previše.

“Pasje vrućine” povezane su sa starim Rimljanima i Grcima te zvijezdom Sirius.

Sirius je   najsjajnija zvijezda na noćnom nebu i u našim se krajevima može vidjeti nisko nad horizontom krajem jeseni i zimi.

U antičko doba Sirius je bio vidljiv nad horizontom tijekom ljeta – krajem srpnja i u prvoj polovici kolovoza. Budući da je Sirius najsjajnija zvijezda u zviježđu Veliki pas (lat. Canis Major),  stari Rimljani su ga zvali i “Pasja zvijezda” što su zapravo preuzeli od starih Grka, od kojih su preuzeli i pojam “pasjih dana” (lat. dies caniculares).

To su bili dani, otprilike od konca srpnja do kraja prve polovice kolovoza, kada je Sirius izlazio zajedno sa Suncem.

Na području južne Europe ovo se razdoblje podudara s klimatološki najtoplijim razdobljem u godini pa se pojam “pasji dani” tijekom vremena proširio i na izraz “pasje vrućine”.

Govoreći o “pasjim vrućinama”, svakako nije pogrešno ustvrditi kako kulturnu ostavštinu antičkih vremena možemo pronaći u mnogim detaljima kroz sva kasnija povijesna razdoblja, uključivši i ovo u kojem živimo.

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni