AGM izdao monografiju slikarice Ane Guberine

AGM izdao monografiju slikarice Ane Guberine

»Uglavnom motiv bira mene, on kroz mene želi biti izražen, ja samo puštam da kroz mene prođe, snagom zamaha i boje«, govori akademska slikarica

Razgovarao: Miroslav Pelikan

Akademska slikarica Ana Guberina istaknuta je pripadnica suvremene art scene. Nedavno je objavljena monografija u nakladi AGM-a o njezinom kompleksnom opusu.

Nedavno je promovirana reprezentativna monografija u nakladi zagrebačkog AGM-a, u Muzeju Mimara, o vašem opusu iz pera povjesničarke umjetnosti Ive Körbler. Monografija je u životu svakog umjetnika velika stvar.

Da, i za mene je to značajan trenutak, koji mi daje jedan novi pogled na moje cjelokupno stvaralaštvo. Ujedno me ispunja mirom, jer ponovo imam na drugi način sa sobom djela koja davno nisu kod mene.

Na koje osobitosti Vašeg opusa ukazuje monografija?

U monografiji je prikaz mog slikarstva od prvih početaka do danas. Mislim da je od prvih slika do recentnih, karakterističan moj interes za boju i gestu.

Što je iz vaše bogatog opusa odabrano za objavljivanje u monografiji?

Iz svih mojih stvaralačkih ciklusa odabrane su najbolje stvari, ako su bile dostupne za fotografiranje. Nažalost, neke bi, zbog udaljenosti vlasnika, bilo vrlo komplicirano tražiti za snimanje, pa su izostavljene.

U vašem opusu posebno se ističu dvije teme, otoci i sakralno. Što ta dva ciklusa povezuje a što možebitno razdvaja?

Otok je za mene uvijek bio i ostaje simbol utočišta, sigurnosti, svjetlosti, topline i života. A život i svijetlost najljepša su manifestacija Božje ljubavi i prisutnosti. Zato su mi bliske i lako povezujem ove teme.

Za vas je karakterističan izraziti kolorizam.

Da, od samih početaka do danas, izraziti kolorizam karakterizira moje slikarstvo.

Kako pristupate motivu?

Uglavnom motiv bira mene, on kroz mene želi biti izražen, ja samo puštam da kroz mene prođe, snagom zamaha i boje.

Planovi izložbe…?

U prvom planu mi je odlazak na otok, koji je u ovo doba godine posve ispunjen mirom, rad u masliniku, slušanje kliktaja galeba i huka večernjeg otočnog ćuka.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni