Agera RS srušila Chironov rekord u ubrzanju do 400 km/h

Agera RS srušila Chironov rekord u ubrzanju do 400 km/h

(Foto: Agera RS i vozač Niklas Lilja / Izvor: Koenigsegg)

Šveđani su bacili rukavicu, čeka se Bugattijev odgovor

Samo nekoliko tjedana nakon što je Bugattijev Chiron postavio novi svjetski rekord u ubrzanju od od 0-400-0 km, Koenigsegg ga je srušio svojom munjevitom jurilicom Agera RS. Šveđani su rekord skinuli za gotovo pet sekundi i to bez podrške giganta kakav je Volkswagen, a u kojoj uživa Bugatti.

Iako je vožnja izvedena na skliskoj podlozi danske zračne luke, popločenoj još za vrijeme Drugog svjetskog rata i naknadno pomalo nespretno asfaltiranoj, Agera RS je bila uvjerljivo brža od Chirona. Za postizanje brzine od 400 km/h iz stajanja Bugattiju su trebale 42 sekunde, dok je švedski superautomobil istu brzinu postigao za svega 37,28 sek.

Automobil koji je korišten za testiranje pokreće motor od 1.360 KS / 1.014 kW i namijenjen je kupcu u SAD-u. Ispitivanje je u početku trebalo biti provedeno u Njemačkoj, ali su loše vremenske prilike promijenile te planove.

Vozač Niklas Lilja postupno je stigao do rekorda tijekom dana. Bio je zaokupljen za volanom, stalno prilagođavajući proklizavanje kotača i promjene brzina. Njegov je rekord mogao čak biti još i bolji na pisti s manje neravnina i grubljim asfaltom na kojem gume osjetno bolje prijanjaju.

Kako je rušenje rekorda izgledalo može se pogledati u video isječku: https://www.youtube.com/watch?time_continue=92&v=R1g07RpTPFE

(BoJa)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t