Agera RS srušila Chironov rekord u ubrzanju do 400 km/h

Agera RS srušila Chironov rekord u ubrzanju do 400 km/h

(Foto: Agera RS i vozač Niklas Lilja / Izvor: Koenigsegg)

Šveđani su bacili rukavicu, čeka se Bugattijev odgovor

Samo nekoliko tjedana nakon što je Bugattijev Chiron postavio novi svjetski rekord u ubrzanju od od 0-400-0 km, Koenigsegg ga je srušio svojom munjevitom jurilicom Agera RS. Šveđani su rekord skinuli za gotovo pet sekundi i to bez podrške giganta kakav je Volkswagen, a u kojoj uživa Bugatti.

Iako je vožnja izvedena na skliskoj podlozi danske zračne luke, popločenoj još za vrijeme Drugog svjetskog rata i naknadno pomalo nespretno asfaltiranoj, Agera RS je bila uvjerljivo brža od Chirona. Za postizanje brzine od 400 km/h iz stajanja Bugattiju su trebale 42 sekunde, dok je švedski superautomobil istu brzinu postigao za svega 37,28 sek.

Automobil koji je korišten za testiranje pokreće motor od 1.360 KS / 1.014 kW i namijenjen je kupcu u SAD-u. Ispitivanje je u početku trebalo biti provedeno u Njemačkoj, ali su loše vremenske prilike promijenile te planove.

Vozač Niklas Lilja postupno je stigao do rekorda tijekom dana. Bio je zaokupljen za volanom, stalno prilagođavajući proklizavanje kotača i promjene brzina. Njegov je rekord mogao čak biti još i bolji na pisti s manje neravnina i grubljim asfaltom na kojem gume osjetno bolje prijanjaju.

Kako je rušenje rekorda izgledalo može se pogledati u video isječku: https://www.youtube.com/watch?time_continue=92&v=R1g07RpTPFE

(BoJa)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni