Adventske kućice će se izdavati na javnoj dražbi

Adventske kućice će se izdavati na javnoj dražbi

(Foto: zagreb.hr)

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas se na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi osvrnuo na javni natječaj za adventske kućice te je predstavio koncept ovogodišnjeg Adventa.

“Adventske kućice više se neće direktno dodjeljivati organizatorima takozvanih manifestacija na određenim lokacijama koji su ih onda davali u podzakup ugostiteljima i drugim prodavačima pod netransparentnim uvjetima. Kućice sada idu na natječaj putem licitacije”, najavio je Tomašević. Dodao je da je takvu odluku jednoglasno prihvatila Gradska skupština.

Naglasio je kako su lokacije adventskih kućica dogovorene na sastanku s predstavnicima Turističke zajednice grada Zagreba, Gradskog ureda a gospodarstvo te Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Ukupno 93 adventske kućice nalazit će se na pet lokacija na Trgu bana Josipa Jelačića, Strossmayerovom šetalištu, u Bogovićevoj i Gajevoj ulici te na Europskom trgu.

Početne cijene najma adventskih kućica bit će navedene u javnom natječaju, a kretat će se od 1000 do 30 tisuća kuna, ovisno o lokaciji i površini.

Češljanje financija Grada Zagreba, Holdinga i Velesajma

„Zbog situacije s pandemijom odlučili smo da ove godine bude dvostruko manje kućica. Također, Tomislavac i Zrinjevac će biti ukrašeni iako na njima neće biti kućica. Gledamo da u Advent uključimo i postojeće ugostitelje u centru grada, preko njihovih terasa koje će biti ukrašene. Time ćemo građanima podebljati ponudu”, kaže Tomašević. Dodao je kako ove godine neće biti klizališta na Trgu kralja Tomislava zbog pandemije te velikih troškova održavanja.

Osvrnuo se i na stanje u Zagrebačkom holdingu te je rekao da se radi financijska analiza Holdinga, Grada Zagreba i Zagrebačkog velesajma.

„Radi se na mjerama kako povećati prihode i smanjiti rashode Zagrebačkog holdinga”, rekao je Tomašević. Naglasio je kako su otežana likvidnost Holdinga i naslijeđeni dug je jako veliki, ali da se cijelo vrijeme komunicira s bankama i Ministarstvom financija kako bi se stanje stabiliziralo i počeli rješavati problemi. Dodao je kako u Holdingu neće kasniti isplata plaća zbog teške situacije.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec je rekla da je osnovano povjerenstvo za građanski odgoj i obrazovanje koje će savjetovati gradonačelnika o procesu pripreme uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne i srednje škole.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni