Advent u Zagrebu ove godine na manjem broju lokacija

Advent u Zagrebu ove godine na manjem broju lokacija

Gradonačelnik Bandić: »Advent u Zagrebu nije slučajno progalešen najboljim u Europi dvaput zaredom. No ljestvica se diže više puta.«

U zagrebačkom hotelu Esplande u ponedjeljak je održana konferencija za novinare u povodu nadolazeća manifestacije Advent u Zagrebu. Na njoj su nazočili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld i predsjednik Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. Ondje je naglašeno, kako je ovogodišnji moto Adventa u Zagrebu »Šećer dolazi na kraju«.

Direktorica Biendelfeld se na početku zahvalila svim institucijama Grada Zagreba sa posebnim naglaskom na kulturne, ali i medijima zbog kojih se »prenosi dobar glas u zemlji, ali i u inozemstvu«. Ove godine, kaže direktorica Turističke zajednice Zagreba, advent započinje 2. prosinca paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Jelačića, a program se nastavlja na Ledenom parku u 18 sati. Potom se prelazi na Strossmayerov trg gdje se pale lampice u 19:50 h gdje je sve i počelo pred osam godina.

Fuliranje seli na Gornji grad

Da stvar ne bi ostala samo na Donjem gradu, već 3. prosinca dio manifestacije će se održati na Gornjem gradu. Bienenfeld kaže kako ondje program počinje u Tunelu u 18 sati te je istaknula kako je broj lokacija ove godine smanjen na sedam. No postale su neke od tradicionalnih, kao što je Adventski vjenčić i Božićna bajkana Trgu bana Jelačića te Urbana atmosfera na Europskom trgu. Nadodala je kako je Fuliranje s Tomićeve preseljeno na Strossmayerov trg te je ove godine fokus na cirkusu.

Pritom je nadodala: »U program Adventa u Zagrebu se uključuju Arheološki muzej obogaćen sa hologramima i 3D mapiranjem, koji će biti u službi različitih performansa«.

Kao novine ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu izdvojila je tri lokacije: Advent u vili Prekrižje, Tematska izložba vlaka Orient expressa u Vukovarskoj ulici, ali i Zoološki vrt. Posjetitelji će moći posjetiti i posebnu svjetsku izložbu o Nikoli Tesli Mind from the future ispred Meštrovićevog paviljona.

Na njezine riječi se nadovezao predsjednik Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. Izjavio je, kako doba Adventa za turističke radnike vrlo značajno razdoblje, te da je Zagreb postigao top svjetska destinacija. Kaže kako do toga ne bi moglo niti doći da nije bilo sinergije između javne i privatne suradnje i da je Grad Zagreb jedan od ključnih nositelja. Zahvaljući tome Zagreb je zanimljiv turistima i to ne samo u doba Adventa. Izjavio je, kako vjeruje da zbog sadržaja i bogatog programa i da će u 2018 biti jedan od najboljih na svijetu.

Uspjeh Adventa je uspjeh Zagrepčana

Okupljenima se na kraju obratio i gradonačelnik Bandić koji je izjavio da se Zagreb može pohvaliti sa otvorenošću i sigurnošću prema domaćim i stranim gostima. Zagreb je, kaže, učio od boljih, no ubrzo ih je pretekao. Nadodao je kako smatra to sa svojim najvećim uspjehom. Kaže kako Advent u Zagrebu nije slučajno proglašen najboljim dvaput zaredom.

»Biti bolji od europskih prijestolnica, graniči sa znanstvenom fantastikom, ali se vidi da može biti bolji«, rekao je.

Smatra kako je to dobro, no da se ljestvica diže više puta, ali kaže kako je ovo plod, odnosno uspjeh svih sugrađana koji su otvoreni i tolerantni prema gostima. Zaključio je, kako je lijepo imati dvije pobjede, no da se trećeg puta nada u Božju pomoć.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni