Advent u Zagrebu bogatiji za još jednu atrakciju – Backovu mini željeznicu

Advent u Zagrebu bogatiji za još jednu atrakciju – Backovu mini željeznicu

Foto: Antun Urbić Backo je poveo gradonačelnika Bandića u razgledavanje makete

Parafrazirajući poziv za darivatelje krvi »Dođite svi u Petrovu 3«, gradonačelnik je sugrađane pozvao da dođu svi u Gundulićevu 4, gdje mogu doživjeti grmljavinu, romantiku, vožnju vlakova… Sve na jednom mjestu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak je u Gundulićevoj 4 obišao najveću maketu željeznice u jugoistočnoj Europi koja je postala dio ponude u sklopu manifestacije Advent u Zagrebu. Maketa Backo Mini Express će se tako za trajanja adventa moći razgledati svakodnevno, sedam dana u tjednu, a nedjeljama će ju se moći pogledati bez naknade.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), Martina Bienenfeld, napomenula je kako maketa koja je premijerno uvršena u ponudu Adventa u Zagrebu stalno u fazi nadogradnje i dobiva nove elemente. »To su vlakovi koji nikad ne kasne«, poručila je Bienenfeld i dodala kako je ova maketa važna za naše najmlađe sugrađane, ali i sve nas jer nas vraća u djetinjstvo i svijet mašte.

backo_sretna_nova

Vlasniku makete Antunu Urbiću, zvanom Backo, zahvalila je što omogućio razgledavanje makete tijekom cijelog prosinca, kao i na inicijativi da razgledavanje Backo Mini Expressa nedjeljom bude besplatno.

»Imao sam osjećaj da sam u Tokiju, a ne u Zagrebu – `vlakići koji nikada ne kasne´. Toga ima jedino u Japanu i ovdje u Gundulićevoj 4. Zamislite kad bi naši vlakovi tako vozili, mi bi bili kao Japanci!«, Prokomentirao je gradonačelnik MIlan Bandić.

Poručio je kako mu je drago što je TZGZ prepoznala projekt i da su ljudi koji su radili na maketi imali četiri godine strpljenja za njezinu gradnju. »Ima entuzijasta«, dodao je gradonačelnik.

»Vidite kako svaki dan na Dnevniku stižu sve bolje vijesti o Adventu u Zagrebu, a što mislite da osvojimo prvo mjestu u Europi, kako je krenulo?. Pa i Backo Mini Express tome doprinosi, kao i sve što je pozitivno«, ocijenio je. Parafrazirajući poziv za darivatelje krvi »Dođite svi u Petrovu 3«, gradonačelnik je sugrađane pozvao da dođu svi u Gundulićevu 4, gdje mogu doživjeti grmljavinu, romantiku, vožnju vlakova… Sve na jednom mjestu.

Backo Mini Express je od travnja 2015., kada je otvoren do danas postao vrijedan turistički raritet o kojem su pisali čak i kineski mediji, a maketu su pored posjetitelja iz Europe, razgledali i turisti iz Čilea, SAD-a , Kanade pa sve do posjetitelja iz Koreje i Novog Zelanda. Mini željeznicu prosječno razgleda 2500 do 3000 turista mjesečno, a njezini kreatori se nadaju da će sada, nakon što su njihov rad prepoznali Grad Zagreb i TZGZ, broj posjeta biti onakav kakv doliči glavnom hrvatskom gradu.

Na maketu su postavljeni i prepoznatljivi zagrebački tramvaji, rad Dražena Bijelića

Na maketu su postavljeni i prepoznatljivi zagrebački tramvaji, rad Dražena Bijelića

Riječ je o željezničkoj maketi koja je prostire na 75 četvornih metara te je po veličini 20. u Europi i najveća u jugoistočnoj Europi. Njezin idejni tvorac Antun Urbić kaže kako se ona sastoji od 1050 metara pruge, ima više od 300 skretnica, više od 100 vlakova, a istovremeno prugom vozi i do 25 vlakova. Uz to maketa je bogata zvučnim i vizualnim efektima te spada među tehnološki najnaprednije makete u ovom dijelu Europe.

Za kraj spomenimo da je 85 % makete hrvatski proizvod, a velikim dijelom se radi o ručnom radu maketara.

Backo Mini Express će za adventa biti otvoren od ponedjeljka do subote od 10 do 18 sati, a nedjeljom, kada se posjet neće naplaćivati od 10 do 15 sati.

Cijena ulaznica je 15 kuna za odrasle, 10 kuna za djecu, dok obiteljska ulaznica košta 40 kuna.

B. Jagačić