Advent u Zagrebu bogatiji za još jednu atrakciju – Backovu mini željeznicu

Advent u Zagrebu bogatiji za još jednu atrakciju – Backovu mini željeznicu

Foto: Antun Urbić Backo je poveo gradonačelnika Bandića u razgledavanje makete

Parafrazirajući poziv za darivatelje krvi »Dođite svi u Petrovu 3«, gradonačelnik je sugrađane pozvao da dođu svi u Gundulićevu 4, gdje mogu doživjeti grmljavinu, romantiku, vožnju vlakova… Sve na jednom mjestu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak je u Gundulićevoj 4 obišao najveću maketu željeznice u jugoistočnoj Europi koja je postala dio ponude u sklopu manifestacije Advent u Zagrebu. Maketa Backo Mini Express će se tako za trajanja adventa moći razgledati svakodnevno, sedam dana u tjednu, a nedjeljama će ju se moći pogledati bez naknade.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), Martina Bienenfeld, napomenula je kako maketa koja je premijerno uvršena u ponudu Adventa u Zagrebu stalno u fazi nadogradnje i dobiva nove elemente. »To su vlakovi koji nikad ne kasne«, poručila je Bienenfeld i dodala kako je ova maketa važna za naše najmlađe sugrađane, ali i sve nas jer nas vraća u djetinjstvo i svijet mašte.

backo_sretna_nova

Vlasniku makete Antunu Urbiću, zvanom Backo, zahvalila je što omogućio razgledavanje makete tijekom cijelog prosinca, kao i na inicijativi da razgledavanje Backo Mini Expressa nedjeljom bude besplatno.

»Imao sam osjećaj da sam u Tokiju, a ne u Zagrebu – `vlakići koji nikada ne kasne´. Toga ima jedino u Japanu i ovdje u Gundulićevoj 4. Zamislite kad bi naši vlakovi tako vozili, mi bi bili kao Japanci!«, Prokomentirao je gradonačelnik MIlan Bandić.

Poručio je kako mu je drago što je TZGZ prepoznala projekt i da su ljudi koji su radili na maketi imali četiri godine strpljenja za njezinu gradnju. »Ima entuzijasta«, dodao je gradonačelnik.

»Vidite kako svaki dan na Dnevniku stižu sve bolje vijesti o Adventu u Zagrebu, a što mislite da osvojimo prvo mjestu u Europi, kako je krenulo?. Pa i Backo Mini Express tome doprinosi, kao i sve što je pozitivno«, ocijenio je. Parafrazirajući poziv za darivatelje krvi »Dođite svi u Petrovu 3«, gradonačelnik je sugrađane pozvao da dođu svi u Gundulićevu 4, gdje mogu doživjeti grmljavinu, romantiku, vožnju vlakova… Sve na jednom mjestu.

Backo Mini Express je od travnja 2015., kada je otvoren do danas postao vrijedan turistički raritet o kojem su pisali čak i kineski mediji, a maketu su pored posjetitelja iz Europe, razgledali i turisti iz Čilea, SAD-a , Kanade pa sve do posjetitelja iz Koreje i Novog Zelanda. Mini željeznicu prosječno razgleda 2500 do 3000 turista mjesečno, a njezini kreatori se nadaju da će sada, nakon što su njihov rad prepoznali Grad Zagreb i TZGZ, broj posjeta biti onakav kakv doliči glavnom hrvatskom gradu.

Na maketu su postavljeni i prepoznatljivi zagrebački tramvaji, rad Dražena Bijelića
Na maketu su postavljeni i prepoznatljivi zagrebački tramvaji, rad Dražena Bijelića

Riječ je o željezničkoj maketi koja je prostire na 75 četvornih metara te je po veličini 20. u Europi i najveća u jugoistočnoj Europi. Njezin idejni tvorac Antun Urbić kaže kako se ona sastoji od 1050 metara pruge, ima više od 300 skretnica, više od 100 vlakova, a istovremeno prugom vozi i do 25 vlakova. Uz to maketa je bogata zvučnim i vizualnim efektima te spada među tehnološki najnaprednije makete u ovom dijelu Europe.

Za kraj spomenimo da je 85 % makete hrvatski proizvod, a velikim dijelom se radi o ručnom radu maketara.

Backo Mini Express će za adventa biti otvoren od ponedjeljka do subote od 10 do 18 sati, a nedjeljom, kada se posjet neće naplaćivati od 10 do 15 sati.

Cijena ulaznica je 15 kuna za odrasle, 10 kuna za djecu, dok obiteljska ulaznica košta 40 kuna.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni