Advent u Mariji Bistrici i podnevni doček Nove

Advent u Mariji Bistrici i podnevni doček Nove

Posjetitelji će moći vidjeti najveće bistričko licitarsko srce i adventski vrmar/ormar, kušati medenjake i gvirc. Premijerno će biti izvedeno uprizorenje priče o crnom kipu Majke Božje i njegovim čudesima u tehnici kazališta sjena

Foto: Sandra Haban

Tradicija proslave Adventa u Mariji Bistrici, Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, nastavlja se i ove godine, sada s još raskošnijim programom koji će se provoditi kroz četiri tematska vikenda u prosincu. To su:

Vikend duhovne glazbe i licitarskog srca (29. – 30. 11.)

Dječji vikend i vikend lončarstva (6. – 7. 12.)

Vikend drvenih igračaka (13. – 14. 12.)

Vikend medenjaka i gvirca (20. – 21. 12.)

Kroz ove tematske vikende predstavit će se licitari i proizvođači drvenih dječjih igračaka, lončar i medičari. Uz svaku temu pripremljen je prigodan program te nezaobilazne radionice starih zanata za djecu i odrasle.

Ovogodišnji program završit će se dočekom Nove godine u podne na središnjem trgu u Mariji Bistrici uz koncert “Mejaša”.

Iz Turističke zajednice općine Marija Bistrica ističu kako su osobito ponosni što će posjetiteljima moći predstaviti instalacije najvećeg bistričkog licitarskog srca i adventskog vrmara/ormara te im ponuditi gostoprimstvo na festivalu medenjaka i gvirca.

Priča o dobru i zlu, svjetlosti i sjeni

U sklopu događanja bit će premijerno izvedeno uprizorenje priče o crnom kipu Majke Božje i njegovim čudesima u tehnici kazališta sjena. Priča o dobru i zlu, o crnom i bijelom, igra svjetlosti i sjene; priča pričana glazbom i pokretom, čudesnim i raskošnim kajkavskim govorom naših predaka. To je  priča o čudesima i čudesnim uslišanjima, o molitvama naših prošlih marijanskih hodočasnika. Posebna glazbena gošća bit će Marija Husar.

Uz adventska događanja priprema se i doček Nove godine koji će biti održan u podne na središnjem Trgu u Mariji Bistrici i koji zapravo predstavlja i jedini doček u podne u Krapinsko zagorskoj županiji.

Manifestacija Advent u Mariji Bistrici te doček Nove dio su projekta „Hrvatska 365“ čiji je cilj predstaviti Hrvatsku kao destinaciju gdje se može 365 dana tijekom godine nešto naći, to jest pokazati da Hrvatska nije destinacija isključivo mora i sunca.

Advent u Mariji Bistrici, u mjestu višestoljetne tradicije hodočašća, starih zanata i kulturnih događanja, oduvijek se posebno slavio i obilježavao. Prva manifestacija Advent u Mariji Bistrici održana je 2011. godine i od tada se održava svakog prosinca. Manifestacija se obilježava prigodnim kulturno-umjetničkim programom, nastupima mnogih vrsnih glazbenika, kazališnim predstavama i božićnom sajmenom ponudom. U TZOMB-a poručuju kako svake godine za trajanja Adventa nastoje posjetiteljima ponuditi nešto novo i aktualno, ali kroz duh tradicije i mira.

Program događanja možete preuzeti ovdje. Više informacija o Adventu u Mariji Bistrici možete pročitati na stranicama: www.info-marija-bistrica.hr i na Facebook stranici organizatora.  (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni