Advent u Marij Bistrici pruža ugođaj koji se ne smije propustiti

Advent u Marij Bistrici pruža ugođaj koji se ne smije propustiti

Na Adventu u Mariji Bistrici po prvi puta biti će predstavljena i slikovnica »Legenda o črnem kipu« koja je zamišljena kao romantizirani prikaz povijesti crnog kipa Marije bistričke i samog mjesta Marija Bistrica / Svim posjetiteljima koji će u Mariju Bistricu putovati vlakom iz Zagreba 20. prosinca, osiguran je besplatan vlak HŽ-a

Doživjeti božićni ugođaj u Mariji Bistrici, nacionalnom svetištu Majke Božje, uistinu je poseban doživljaj! Tradicija proslave Adventa u Mariji Bistrici nastavlja se i ove godine, sada s još raskošnijim programom koji će se provoditi kroz četiri tematska vikenda. To su:

Vikend duhovne glazbe (28. – 29. 11.)

Vikend starih zanata (5. – 6. 12.)

Vikend adventskih običaja (12. – 13. 12.)

Vikend medenjaka i gvirca (19. – 20. 12.)

Svakog vikenda posjetitelje očekuju nastupi brojnih KUD-ova, dječjih zborova, vokalnih skupina, klapa, bendova i istaknutih glazbenih umjetnika. Svake subote u ugostiteljskim objektima očekuje vas bogati glazbeni i zabavni program. Moći će uživati u Bistričkom adventskom sajmu koji je nadaleko poznat po tome što se na njemu mogu razgledati i kupiti jedinstveni autohtoni božićni ukrasi i originalne tradicijske igračke rađene tehnikama naših starih. Ove godine, uz demonstracije starih zanata na bistričkom trgu, posjetitelji će se moći pridružiti radionicama na kojima će uz pomoć majstora izrađivati svoje originalne božićne poklone. Više informacija na: www.tz-marija-bistrica.hr.

Sve to bit će začinjeno jedinstvenom gastro ponudom bistričke kuhinje i neizostavnim kuhanim gvircom i vinom koje će posjetitelji ove godine moći popiti u Adventskoj šalici. Kuhani gvirc ili pak vino u adventskim šalicama koje se mogu zadržati i kao suvenir novost su Adventa u Mariji Bistrici.

Atraktivna događanja u sklopu Adventa u Mariji Bistrici

Na glavnom bistričkom trgu moći ćete uživati u koncertu duhovne glazbe Marije i Ivane Husar te kršćanskog banda „Cobus“ koji će se održati 29. studenog u 17:00 sati. Izvođači će pjevati pjesme koje već dugo osvajaju srca ljubitelja duhovne glazbe.

Za one najmlađe, uz tradicionalno druženje sa sv. Nikolom i dijeljenjem poklona, organizirane su pričaonice i radionice u Bluesun hotelu Kaj Marija Bistrica. Ove godine djeca će za sv. Nikolu moći uživati u predstavi za djecu i mlade „GRIMMIX“ u kojoj se junaci iz bajka, nakon 200 godina, slučajno susreću, upoznaju i sprijateljuju.

Na Adventu u Mariji Bistrici po prvi puta biti će predstavljena i slikovnica Legenda o črnem kipu / Legenda o crnom kipu koja je zamišljena kao romantizirani prikaz povijesti crnog kipa Marije bistričke i samog mjesta Marija Bistrica.

Priča je to o ljubavi skromnog mladog tesara prema lijepoj kćeri njegova gospodara koji ne odobrava njihovu ljubav. Tesar izrađuje kip Bogorodice prema liku djevojke u koju se zaljubio na prvi pogled, a zbog čiste i iskrene ljubavi kip dobiva čudesne moći i pomaže i štiti svakoga tko mu se obrati u tihoj molitvi. Premda se radnja ove legende odvija u dalekoj prošlosti negdje na bistričkim bregima, njezini čudesni likovi i događaji žive i danas u srcima ljudi koji vjeruju u moć ljubavi i iskrenu povezanost s Bogom. Slikovnica je višestruko zanimljiva kako zbog svoje „dvojezičnosti“, tako i grafičko-likovnog oblikovanja. Povezujući elemente naivnog slikarstva sjeverno-zapadne Hrvatske s stiliziranim motivima bistričkih licitara i drvenih igračaka ona dočarava bajkovitost zagorskog krajolika i bogatstvo tradicijske baštine bistričkog kraja.

Prostor trga u Mariji Bistrici pretvorit će se u interaktivni ambijent za djecu, mlade i prolaznike 12. prosinca u 11:00 sati. U svijet adventskih običaja uvest će vas Udruga Sintoment kroz projekt SLAMA koji se bavi proučavanjem, analizom i afirmacijom slame u konstruktivnom, funkcionalnom i značenjskom – metaforičkom smislu. U svrhu toga, koji za slamu donosi najveći metaforički moment. Slama, izvađena iz prirodnog konteksta (livada, staja i dr.) postaje element istraživanja taktilnosti, oblikovanja životnog prostora, igre, scenografija za istraživanje odnosa među sudionicima i medij za uspostavljanje novih vrijednosti.

Humani karakter manifestacije

Advent u Mariji Bistrici ima i humanitarni karakter tako će se na sv. Luciju 13.prosinca održati tradicionalni božićni humanitarni koncert Zagorske lige protiv raka Zagrljaj dobrote s brojnim poznatim glazbenim gostima.

Posljednji vikend adventa očekuje vas pregršt događanja kao što su Festival medenjaka i gvirca i koncert klape Contra. U sklopu festivala održat će se natjecanje u pečenju božićnih medenih kolačića, a stručni žiri ocijeniti će najbolje uz taktove klapske pjesme.

U večernjim satima u Mariji Bistrici se sprema prekrasna Adventska noć svjetla. Lampioni podižu nadu, ispunjavaju snove i želje, te stvaraju uspomene koje nikada nećete zaboraviti. Zamislite želju uz svoju lanternu, zapalite je i pustite… jer svakom je snu potreban glas! Osim veličanstvene atmosfere, blagdanskih emocija i zajedništva koje Advent u Mariji Bistrici pruža ove godine po prvi puta moći ćete vinuti svoje želje u nebo. Adventska noć svjetla održat će se 20. prosinca u 18:30 sati. Građani će lampione moći kupiti na Trgu pape Ivana Pavla II. na dan događanja od 12:00 sati.

U bazilici Majke Božje Bistričke moći ćete uživati u atmosferi adventskog koncerta Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO

Moći će se razgledati interaktivna instalacija Bistričkog adventskog vrmara, autorice Bernarde Cesar. Ova izuzetno atraktivna instalacija, koja predstavlja adventski kalendar, nastajat će iz dana u dan slaganjem jedne od tradicionalnih zagorskih dječjih igračaka – ormara, gdje svaki ormar predstavlja jedan kalendarski dan Adventa. Vrata ormara sakrivaju dobru želju ili duhovnu poruku za onoga tko zaviri u ormar, a poleđina Bistričkog adventskog vrmara nosi na sebi zrcalo satkano od mnogo manjih zrcala, dajući mogućnost svakoj osobi da simbolički, promatrajući svoj odraz u ogledalu, zaviri u svoje srce i dušu.

bistica_srce_licitarOsim Bistričkog adventskog vrmara, glavni bistrički trg krasit će instalacija „SRCE“ autorice Petre Ptiček. Srce je oduvijek bilo simbol ljubavi. Pokloniti nekome licitarsko srce značilo bi da mu poklanjate svoje srce. U vrijeme Adventa ono osim što je simbol ljubavi, ono je i simbol prijateljstva i obiteljskih vrednota . Srce koje u sredini umjesto stakalca ima prozorčić u kojem se mogu fotografirati svi – mladići i djevojke, prijatelji, roditelji sa djecom, djedovi i bake i na taj način podijeliti ljubav i prijateljstvo i ujedno imati prekrasnu uspomenu kao razglednicu iz najljepšeg mjesta Marije Bistrice.

Svim posjetiteljima koji će na Advent u Mariji Bistrici putovati vlakom iz Zagreba 20. prosinca, osiguran je besplatan vlak HŽ-a.

Advent u Mariji Bistrici završava tradicionalnim dočekom Nove godine u podne na središnjem bistričkom trgu uz koncert grupe Baruni i Boss banda.

Program događanja na Adventu u Mariji Bistrici možete preuzeti na ovoj poveznici. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni