Administrativne peripetije nakon smrti bliske osobe

Administrativne peripetije nakon smrti bliske osobe

Dva tjedna po objavi trajnoga odlaska osobe, na obrascu kojim zahtijevate izdavanje smrtnog lista postoji rubrika: »Svojstvo podnositelja zahtjeva o odnosu na osobu za koju se traži isprava«. I tu doživite prvi administrativni šok…

Jeste li se kada unaprijed upitali što vas čeka kada netko od najmilijih zauvijek ode odakle se nitko nije vratio? To je možda samo prvi tekst jednoga koji je ostao sam, suočen sa svime što ta činjenica znači u suvremenom društvu.

Kada se rodimo, započinje naš put prema trajnom odlasku. Siguran događaj s vjerojatnošću 1,000… . Na tom putu ispratimo brojne osobe. Pritom nema zajamčenoga redoslijeda, pa je roditeljima znatno teže, ako ih napusti dijete. Međutim odlazak roditelja je uvijek bolan i označen je sa 100 bodova. Napušta nas rodbina, prijatelji, osobni i poslovni, znanci. No najteži je trajni odlazak bračnoga druga ili u ovom slučaju bračne družice. Na istoj skali, to je 300 bodova.

Gubitak je dovoljan sam za sebe, međutim povezan je s brojnim obvezama preostaloga. Osobito, ako je jedini nasljednik. Mora se suočiti s brojnim administrativnim obvezama. Nepotrebno luta, pita i ionako potresenoga još ga se opterećuje nepotrebnim aktivnostima.

Ne postoji pitanje jeste li bračni drug

Kada saznate tužnu vijest, sve se mijenja. U prvom, vrućem razdoblju mogu kazati da se odvijalo vrhunski profesionalno. Bolnica, Gradska groblja i pogrebno poduzeće obavili su sve na najbolji mogući način i hvala im. I onda uđete u hladno razdoblje i tu počinju problemi koji vas mogu izbaciti iz krhke ravnoteže. To je razlog ovom tekstu.

Dva tjedna po objavi trajnoga odlaska, možete podići na odgovarajućoj općini, smrtni list. I tu doživite prvi administrativni šok. Na obrascu kojim zahtijevate taj osnovni dokument postoji rubrika: »Svojstvo podnositelja zahtjeva o odnosu na osobu za koju se traži isprava (otac, majka, sin, kćer, brat, sestra, pravni interes – priložiti dokaz)«. Međutim ne postoji »svojstvo: bračni drug ili bračna družica«. Inače vrlo ljubazna službenica vam izrecitira koga će sve oni obavijestiti. Možda nisam slušao dovoljno pozorno, ali znam da sam mislio da su nekoga obavijestili, a nisu. Je li tako teško tražitelju uručiti komadić papira na kojem to piše?

Korisnik ste neke od kartica. Vaš se kartičar reklamira da ste osigurani u tom slučaju u dvije kategorije: slučaj smrti ili nesreće. Morate se javiti njegovom osiguravatelju i priložiti spis iz kojeg je vidljivo je li se radi o prirodnoj smrti ili je ona nastupila kao posljedica nesreće. U slučaju suicida naime, osiguranje ne vrijedi.

Osiguranje ili samo nadoknada posljednje rate

Kada to sve obavite dobijete obavijest iz koje je vidljivo da se radi zapravo o osiguranju da će biti plaćeni troškovi posljednjeg računa preminuloga. Kada bi netko vodio računa o jednom univerzalnom spisu potrebnom u ovom slučaju, mogao bi taj spis osim o svojstvu: bračni drug ili bračna družica, imati i dvije kućice: „prirodno“ i „nesreća“. Čim se označi jedna kućica, postaje nepotrebno ponovno trčanje na općinu ili kući (ako ste u međuvremenu dobili taj dokument) da se sazna vrsta smrti.

I onda saznate da se u Hrvatskoj najvjerojatnije u svakoj općini dobije drugačiji obrazac za smrtni list i da je nemoguća izradba jednoobrazne upute što trebate sve obaviti. Evo prostora za Ministra financija da se uštedi ne male sume.

Može vam se dogoditi da su partner ili partnerica i nešto uštedjeli i da to imaju oročeno. Ako ste sretnik i naiđete na vrsnu bankaricu, kazat će vam da imate pravo zadržati oročenje do njegova isteka. Onda dođete u drugu gdje se čude se tome i onda priznaju da je to stvarno opcija i da ne morate prekinuti oročenje, što je za vas svakako nepovoljnije. Pitajte ih usput koju sumu država pokriva u slučaju propasti banke. Dobih među ostalim odgovor da to vrijedi samo za jedan gubitak. No jedna banka mi je umjesto usmenoga odgovora, uručila jasna napisati prospekt. Hvala im.

Za što jamči država?

Prije zaključka jedna javna pohvala. Svega 15 dana po pravomoćnosti nasljeđivanju, došao sam u gruntovnicu u Jastrebarskom. Više nego ljubazna službenica mi je u roku desetak minuta potvrdila da su primili rješenje i da je sve sređeno za moguće daljnje djelatnosti.

No stečena iskustva možda nisu sve, možda ću morati pisati i nastavak, premda bih radije da to ne moram.

Pitao je prijatelj, hoćeš li to stvarno javno objaviti. Pa naravno, poznato je da kritiziran, ali nudim i rješenja. Moglo bi se to bitno bolje organizirati, ali koga to zanima. Pa evo ovdje nekoliko besplatnih informacija i savjeta.

prof. dr. Igor Čatić

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni