9. Subversive Film Festival – Politike prijateljstva

9. Subversive Film Festival – Politike prijateljstva

Ovogodišje izdanje Subversive Festivala, od 1. do 16. svibnja, okupit će više od stotinu intelektualaca, umjetnika, znanstvenika, filmaša i aktivista, a bit će prikazano preko pedeset filmova pod zajeničkom temom: politike prijateljstva. U središtu devetog po redu Subversive Festivala su antifašistička borba, novi ekonomski modeli, budućnost ljevice, sindikalne politike i prostori političke borbe, problemi energetskog siromaštva i hrane, zelena ekonomija i problemi dekarbonizacije gradova u 21. stoljeću, stop TTIP-u, Ceti i Tisi, odnosi države i Crkve te rađanje globalnog svijeta.

Promjena tj. novost ovogodišnjeg festivalskog izdanja je Crowfunding kampanja kojom festival pokušava prikupiti 60 tisuća kuna.

“Subversive Festival nema sponzore i realizacija mu ovisi o sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture koja su ove godine uslijed promjene političke paradigme drastično srezana, što znači da nam je u pitanje dovedena vidljivost, održivost i kontinuitet“, ističu organizatori festivala.

Kako bi “mogli nastaviti s tom platformom koja okuplja i potiče različitost, aktivizam i kritičko mišljenje” festival poziva sve pojedince, udruge, zadruge, inicijative, političke i aktivističke organizacije da im pomognu u prikupljanju novčanih sredstava, putem CROWDFUNDING KAMPANJE, koja traje do 15. svibnja.

“Nikad se nećemo predati jer duboko vjerujemo u moć slobode i kreativnosti, u iznenadno događanje istine iz ispunjenja Badiouovih generičkih uvjeta, a to su matem, poem, politička invencija i ljubav. Njihovo zajedničko pojavljivanje obvezuje na još jedan korak, na još jednu riječ, na još jednu gestu sve do kraja sebe sama, do kraja neoliberalnog barbarizma, do kraja fašizacije društva, do kraja političkog katolicizma, do kraja nesreće. Stvarajmo slobodu zajedno!”, poručuju s festivala.

Program će, unatoč manjem festivalskom proračunu, ipak zadržati standardnu strukturu, uz pomoć i suradnju, među ostalim, Centra za mirovne studije (CMS), Instituta za političku ekologiju (IPE), Centra za ženske studije (CŽS), Friedrich Ebert Stiftunga (FES), Združene levice iz Slovenije, francuskog i talijanskog instituta za kulturu te drugih.

Festival je podijeljen u dva dijela – teorijski dio i filmski dio.

Filmski dio otvara najnoviji film velikog izraelskog sineasta i borca za ljudska prava Avija Mograbija , koji prati pokretanje Teatra potlačenih, sastavljenog od imigranata i tražitelja azila putem kojeg Mograbi pokušava pronaći estetsko sredstvo političke i socijalne promjene.

Filmski festival održat će se od 8. do 15. svibnja u kinima Europa i Tuškanac, prikazat će se preko 50 filmova, među kojima će najbolji dobiti nagradu WILD DREAMER za najbolja postignuća u konkurenciji igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova.

Osim glavnog, festival iz godine u godinu nudi zanimljiv i raznolik popratni “aktivistički subverzivan” program. Tako ove godine osim natjecateljskog, posjetitelje čeka bogat popratni program. U suradnji s Centrom za mirovne studije organiziran je filmski program naslovljen Razotkrivanje koji ukazuje na ulogu zviždačkog neposluha u jačanju demokracije. U sklopu programa održat će se i nekoliko informativnih tribina, a jedna od gošća bit će i nekadašnja glasnogovornica Haaškog suda i autorica knjige Zviždači Florence Hartmann.

Službene stranice:  Subversive Festival

(Zg magazin)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni