9. Festival dječje knjige – Uberi priču!

9. Festival dječje knjige – Uberi priču!

Devetu godinu zaredom Centar za kulturu Trešnjevka organizira Festival dječje knjige, s ciljem uvođenja djece u svijet književnosti.

Festival dječje knjige počinje u utorak, 12. travnja u 11.00 sati tradicionalnom “berbom slikovnica” sa stabala u Parku Stara Trešnjevka. Svako dijete koje se u 11 sati ondje pojavi i “ubere priču (slikovnicu)” otići će kući s novom, zanimljivom, svježe “ubranom” slikovnicom sa stabla. Autorica projekta je Sanja Lovrenčić, a program “Uberi priču” je ostvaren u suradnji s izdavačkom kućom Mala zvona.

Ovogodišnji festival traje do sljedećega utorka, 19. travanja, a ugostit će mnoge umjetnike, ilustratore, književnike i izdavače.

Tema festivala je Alisa u zemlji čudesa, a “maštaonica” u kojoj će djeca stvarati svoju zemlju čuda, vodit će autorica festivala, književnica Sanja Pilić. Na festivalu gostuje i Miro Gavran, autor niza naslova i za djecu, bit će govora o inspiraciji, mašti i mnogim “tajnama pisaca”. Djeca će moći izraditi svoju umjetničku knjigu pod budnim okom i stručnim vodstvom Irene Frantal, a čitaonicu za najmlađe vodi Kristina Čunović.

Na susretu sa Sanjom Polak tema će biti Dnevnici Pauline P., dok će igraonicu i natjecanje pod nazivom “Potraga za blagom” voditi Kašmir Huseinović.Govorit će se i o dječjoj književnosti na filmu. Analizirat će e film “Šegrt Hlapić”, a tom će prilikom gostovati Silvije Petranović. Hana Lukas Midžić vodit će djecu u zemlju zmajeva, a o knjizi i tehnološkim čudima bit će riječi na susretu s Marinom Gabelicom.

Gostuju i Centar za mirovne studije (CMS) sa slikovnicom o izbjeglicama i Hrvatski savez gluhoslijepih osoba “Dodir” koji će predstaviti niz aktivnosti kojima promiču dječju književnost.
Namjera je potaknuti solidarnost kod najmlađih, svi koji žele će moći darovati knjige za djecu Gunje i Matoševa Tovarnika.

U lipnju festival odlazi i do Srijema, a prikupljene će knjige biti predane tamošnjim zaljubljenicima u čitanje, uz prenesene poruke zagrebačke djece.

(ZG magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni