8. One Take Film Festival

8. One Take Film Festival

Međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru – One Take Film Festival održat će se u Zagrebu od 21. do 23. listopada u prostorima Kina Europe, Gliptoteci HAZU te u izložbenom prostoru Greta.

U službenoj konkurenciji na osmom izdanju Festivala sudjeluju 24 filma iz 13 zemalja svijeta, 20 kratkometražnih i četiri dugometražna filma koji se natječu za jedinu festivalsku nagradu Grand Prix One Take Film Festivala. Među njima su i tri hrvatska naslova: dugometražni film Sirene i krikovi u režiji Ivana Perića te kratkometražni Na plaži Gorana Škofića i Pogled s prozora Stanka Hercega.

Filmovi u glavnom programu konkurencije ne smiju sadržavati montažne spone, već moraju biti snimljeni u jednom kadru, od trenutka uključivanja do trenutka isključivanja kamere.

U sklopu festivala moguće je pogledati i dvije izložbe: “Kretanje u krug”, radovi devet hrvatskih autora na temu cikličnosti u Gliptoteci HAZU i izložba “One Take in Space” njemačkog konceptualnog umjetnika Floriana Gwinnera u izložbenom prostoru Greta.

U popratnom dijelu održat će se i jedan okrugli stol pod nazivom “Kadar”. Filmolog Nikica Gilić i teoretičar Hrvoje Turković tom će prilikom govoriti o raznolikosti filmskih izazova kad je riječ o filmskom stvaralaštvu u samo jednom kadru.

Ulaz na sve projekcije je besplatan!

(Zg-magazin)