72. obljetnica proboja iz Kerestinca

72. obljetnica proboja iz Kerestinca

Skup se organizira u sjećanje na događanja 1941. godine. Naime, sredinom svibnja 1941. godine ustaše su dvorac bivšeg bana Mihaljevića pretvorile u jedan od 35 ustaških logora u kojima su ubijani Srbi, Židovi i komunisti

Kod dvorca Kerestinec jučer je održan komemorativni skup u povodu 72. obljetnice proboja logoraša iz tamošnjeg ustaškog logora. Gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić i zastupnik Ratko Maričić položili su vijenac ispred spomenika poginulim i ubijenim logorašima.

Komemorativni skup organizirala je Zajednica udruga antifašističkih boraca Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Skup se organizira u sjećanje na događanja 1941. godine. Naime, sredinom svibnja 1941. godine ustaše su dvorac bivšeg bana Mihaljevića pretvorile u jedan od 35 ustaških logora u kojima su ubijani Srbi, Židovi i komunisti.

U Kerestincu je bilo smješteno 111 osoba, a nakon što su 9. srpnja 1941. godine u Zagrebu strijeljani Božidar Adžija, Otokar Keršovani i Ognjen Prica, ostali zatvorenici u noći s 13. na 14. srpnja odlučuju se na proboj iz logora. Većina ih je prilikom proboja ubijena ili uhićena te kasnije strijeljana. Samo se 13 logoraša uspjelo spasiti. (zg-m)

Komentari su zatvoreni