7. rujna 1829. – rođen njemački kemičar August Kekulé

7. rujna 1829. – rođen njemački kemičar August Kekulé

Na današnji dan – 7. rujna 1829. rodio se Friedrich August Kekulé von Stradonitz, njemački kemičar. Kekulé je predavao kemiju na Sveučilištu u Heidelbergu, na Sveučilištu u Gentu te od 1865. godine na Sveučilištu u Bonnu.

Spoznajom o četverovalentnosti ugljikovih atoma (1858.) i načinu njihova spajanja (istodobno s A. S. Couperom) pridonio je razumijevanju organskih alifatskih spojeva i utemeljenju moderne strukturne teorije u organskoj kemiji. Njegova koncepcija prstenaste strukture benzena (1865. god.) bila je od velike važnosti za razvoj kemije aromatskih spojeva.

Profesor Kekulé je istraživao živin fulminat, nezasićene karboksilne kiseline i tiokiseline.

Godine 1865. predložio je strukturu molekule benzena kao heksagonalni prsten koji se sastoji od šest atoma ugljika s naizmjeničnim jednostrukim i dvostrukim ugljik-ugljik vezama. Takva struktura kaže da bi benzen trebao biti vrlo reaktivan ali to nije slučaj. Danas je poznato da je struktura benzena doista šesterokutna, kod koje su sve C-C veze jednake i čija se duljina nalazi između onih za jednostruku i dvostruku vezu. To je objašnjeno time da se π-orbitale susjednih ugljikovih atoma preklapaju i tvore delokaliziranu molekulsku orbitalu koja se proteže oko prstena, dajući mu dodatnu stabilnost i sukladno tomu smanjenu reaktivnost. To je razlog zašto se strukturna formula benzena predstavlja kao šesterokut s krugom u sredini koji predstavlja delokalizirane elektrone.

Vrlo je zanimljiva činjenica da su od prvih pet Nobelovih nagrada s područja kemije čak tri nagrade osvojili Kekuléovi studenti.

Profesor Kekulé je preminuo 13. srpnja 1896. u Bonnu.

Naslovna slika: Poštanska marka s likom Augusta Kekuléa, tiskana 1979. u Njemačkoj Demokratkoj Republici (DDR) povodom 150. godišnjice njegova rođenja.

Pripremila: M. Funda

Komentari su zatvoreni