65 godina ljubavi prema Spačeku

65 godina ljubavi prema Spačeku

Riječ je o prvoj tematskoj izložbi u Muzeju automobila Ferdinand Budicki

Priča o automobilu, koji su s jedne strane mnogi obožavali dok ga drugi jednostavno nisu voljeli, započinje izložbenim dijelom s prezentiranih šest vozila. Među njima se može razgledati najstariji „Spaček“ u Hrvatskoj iz 1958. godine

U Muzeju automobila Ferdinand Budicki do 1. studenoga otvorena je izložba posvećena 65. godišnjici rođenja Citroena 2CV, legendarnog „Spačeka“. Riječ je o prvoj tematskoj izložbi postavljenoj u ovom tek nedavno otvorenom muzeju, koji od prvog dana izaziva veliko zanimanje posjetitelja sa svih strana svijeta.

Priča o tom zanimljivom automobilu, koji su s jedne strane u svijetu mnogi obožavali dok ga drugi jednostavno nisu voljeli, započinje izložbenim dijelom s prezentiranih šest vozila. Među njima se može razgledati najstariji „Spaček“ u Hrvatskoj iz 1958. godine kao i najmlađi model proizveden 1990. godine. Tu je i model iz 1964. godine s kontravratima, zatim model u Charleston dizajnu te off road izvedbi, dok je jedno vozilo kućno „dorađeno“.

Osim izloženih starih modela toga vozila, posjetitelji mogu razgledati izložbu s 260 fotografija, snimljenih u razdoblju od 1939. do 1990. godine, kojima se kroz razne prizore povijesti nastanka i razvoja 2CV svijeta. Tu su izložene originalne press fotografije koje su se koristile u promociji i marketingu, zatim fotografije tvornice Levallois kao i nekada vrlo snažne tvornice Cimos koja je poslovala na području bivše Jugoslavije, fotografije s Prvog svjetskog susreta Citroena u Poreču 1973. godine te fotografije 2CV avanture Pariz – Kabul iz 1970. godine. No, to nije sve budući da ljubitelje starih modela automobila u okviru ove izložbe očekuje i niz drugih zanimljivih sadržaja, od organiziranja jednosatnih predavanja, mehaničkog kutka u muzejskoj radionici do vožnje „Spačekima“ itd.

Od kada je otvoren, Muzej automobila izaziva veliko zanimanje posjetitelja, ne samo zbog izložbe starih modela vozila i motocikala, nego i zbog ponude raznih edukativnih i glazbeno-zabavnih sadržaja. Muzej je ime dobio po Zagrepčaninu Ferdinandu Budickom, koji je prvi, još davne 1901. godine, u našem gradu vozio automobil, bilo je to vozilo marke Opel. Ferdinand Budicki je prvi u Hrvatskoj položio i vozački ispit, a prvi se počeo baviti i prodajom automobila te je uvelike zaslužan za razvoj hrvatskog biciklističkog i automobilskog sporta i kulture. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni