6. rujna 1928. rođen Sid Watkins

6. rujna 1928. rođen Sid Watkins

6. rujna 1928. godine rođen je Eric Sidney Watkins, poznatiji kao Sid Watkins ili profesor Sid. Watkins je bio neurokirurg i dugogodišnji službeni liječnik Formule 1.

Punih 26 godina Sid Watkins je bio zadužen za medicinsku sigurnost u F1. Bio je na čelu liječničkog tima na stazi i onaj u kojega su svi gledali u trenucima sudara i udesa. Spasio je život mnogim vozačima utrka. Preciznije, spasio je i Gerharda Bergera, Martina Donnellyja, Érika Comasa, Miku Häkkinena, Rubensa Barrichella i Karla Wendlingera.

Mladi Sid Watkins se s diplomom fiziologa zaputio na afrički kontinent kako bi tamo bio dijelom vojne ekipi koja je izvodila eksperimente o utjecaju vrućine na vojnike koji su duže vrijeme provodili u oklopnim vozilima. Znanje i iskustvo iz Zapadne Afrike kasnije mu je uveliko pomoglo u radu s vozačima Formule 1 koji su također stiješnjeni u malom prostoru i izloženi ekstremnim uvjetima za vrijeme vožnje. Na Oxfordu je specijalizirao neurokirurgiju. Budući da se nedaleko Oxforda nalazi seoce Silverstone, poznato po automobilističkim utrkama, profesor Sid se u nekom trenutku zainteresirao za automobilizam i automobilističke utrke pa je počeo volontirati u liječničkim timovima koji su motrili na sigurnost vozača.

Godine 1978. profesor Sid upoznaje Bernija Ecclestonea koji mu je ponudio mjesto službenog liječnika Formule 1.

Prijatelj Ayrtona Senne

Watkinsonovo bogato životno i profesionalno iskustvo mu je osiguralo čitav niz dužnosti u Međunarodnoj automobilističkoj federaciji. S vremenom je odstupio s nekih od tih dužnosti, ali je uvijek ostao na mjestu predsjednika Instituta za sigurnost automobilističkih utrka.

Od samog početka na mjestu službenog liječnika Formule 1, inzistirao je na poštivanju medicinsko-zdravstvenih i sigurnosnih normi. Profesor Watkins je zaslužan za uvođenje mobilne klinike za operativne zahvate na samoj stazi, bez čekanja i odlaganja. Također, uveo je praksu da se liječnik u kritičnom prvom krugu u posebnom automobilu vozi iza kolone bolida, kako bi što je moguće prije stigao na mjesto eventualne nesreće.

Sid Watkins je, između ostalog, bio blizak prijatelj s vozačem Ayrtonom Sennom sve do njegove smrti koja se desila na utrci u Italiji 1994. godine.

Profesor Watkins je bio sretno oženjen i ponosan otac četvero djece: dvije kćeri i dva sina. Preminuo je 12. rujna 2012. od srčanog udara.

Naslovna fotografija: www.nsxprime.com

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni