5D tehnologija: Na jednom disku moguć zapis od 500 TB-a!

5D tehnologija: Na jednom disku moguć zapis od 500 TB-a!

(Na uzoru od silikatnog stakla promjera jednog inča (2,54 cm) pohranjeno je oko 5 GB informacija / Foto: Yuhao Lei i Peter G. Kazansky, Sveučilište u Southamptonu)

Gustoća zapisa je 10.000 puta veće gustoću od Blu-raya

Zahvaljujući najsuvremenijim laserima, znanstvenici sa Sveučilišta Southampton postigli su napredak u pohranjivanju podataka koji nudi nevjerojatnu gustoću i dugoročne mogućnosti arhiviranja. Navodi se da je tehnologija sposobna pohraniti nevjerojatnih 500 terabajta podataka na svega jednom disku veličine CD-a. Njezini tvorci vjeruju da bi ona mogla pronaći svoju upotrebu u očuvanju svega, od informacija za muzeje i knjižnice do podataka o DNK-u neke osobe.

Znanstveni tim Sveučilišta u Southamptonu već se neko vrijeme bavi petodimenzionalnim optičkim pohranjivanjem.

Podaci na disku zapisani su pomoću femtosekundnog lasera, koji emitira nevjerojatno kratke, ali snažne impulse svjetlosti, stvarajući malene strukture u staklu koje se mjere na nanoskali. Ove strukture sadrže podatke o intenzitetu i polarizaciji laserske zrake, uz svoje tri prostorne dimenzije, zbog čega ih znanstvenici nazivaju 5D pohranom podataka.

Godine 2015. tim je pokazao svoj napredak korištenjem tehnologije za spremanje digitalnih kopija važnih zapisa kao što su Opća deklaracija o ljudskim pravima, Biblija kralja Jakova i Magna Charta (velika povelja). Za razliku od tipične memorije tvrdog diska koja je osjetljiva na visoke temperature, vlagu, magnetska polja i mehaničke kvarove, ova »vječna« 5D pohrana podataka obećavala je nevjerojatnu toplinsku stabilnost. Ujedno i praktički »neograničen« životni vijek na sobnoj temperaturi.

Primjena u stvarnom svijetu

Međutim, jedna stvar na kojoj su znanstvenici radili jest sposobnost pisanja podataka dovoljno brzim i visokim gustoćama za primjene u stvarnom svijetu. Sada tvrde da su to postigli korištenjem optičkog fenomena zvanog poboljšanje bliskog polja. Ono im omogućava stvaranje nanostruktura s nekoliko slabih svjetlosnih impulsa umjesto izravnog pisanja femtosekundnim laserom. Time se postigla pisanje podataka brzinom od milijun voksela u sekundi, što je jednako 230 kb podataka ili više od 100 stranica teksta u sekundi.

Ali sada će se pak morati razviti metoda za brže čitanja zapisanih podataka.

»Pojedinci i organizacije stvaraju sve veće skupove podataka, stvarajući očajničku potrebu za učinkovitijim oblicima pohrane«, kaže Yuhao Lei sa Sveučilišta Southampton u Velikoj Britaniji.

»Dok su sustavi temeljeni na oblaku dizajnirani više za privremene podatke, vjerujemo da bi 5D pohrana podataka u staklu mogla biti korisna za dugotrajnu pohranu podataka za nacionalne arhive, muzeje, knjižnice ili privatne organizacije«, dodaje.

Pripremio: B. Jagačić


*Istraživanje je objavljeno u časopisu Optica.

(Izvor: EurekAlert)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni