40 godina Susreta zagrebačkih glazbenih amatera

40 godina Susreta zagrebačkih glazbenih amatera

Ove godine održavaju se 40. Susreti zagrebačkih glazbenih amatera, a obilježavanje obljetnice započinje na Gala koncertu Zlatni zborovi, koncertu pobjednika 4. Natjecanja hrvatske tradicijske vokalne glazbe koji će se održati u nedjelju 28. siječnja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Iako se Susreti zagrebačkih glazbenih amatera tradicionalno odvijaju u proljeće, a povodom 40 godina kontinuiranog održavanja Susreta pripremljena je knjižica posvećena glazbenom amaterizmu u Zagrebu.

O temi amaterizma u Zagrebu govorila je muzikologinja Zdenka Weber. Kaže kako je kontinuitet amaterskih sastava, bilo vokalnih bilo instrumentalnih dio hrvatske glazbene kulture već više od stoljeća i pol.

»Zagreb je od samih začetaka slijedio taj trend – 1977./1978. godine započela je prva organizirana manifestacija koja je okupljala zagrebačke glazbene amatere – prva smotra pjevačkih zborova Grada i Zajednice općina Zagreb. Počela je skromno, sudjelovanjem trinaest zborova te izvedbom četrdesetak zborskih skladbi mahom domaćih autora«, dodala je Weber.

Voditelji pjevačkih skupina Matej Marjanović (Baje) i Pavo Begovac (Zwizde) podjednaku pozornost posvećuju glasu, igri i samici, tako da publika može očekivati atraktivan koncert radnog naziva Zborsko kolo, u čast Brodskog kola, uglednog festivala tradicijske vokalne glazbe iz Slavonskog Broda, zahvaljujući kojem su se slavonske pjevačke skupine kvalificirale za državno 4. natjecanje hrvatske tradicijske vokalne glazbe.

Intenzivne pripreme za koncert u tijeku su i u Babinoj Gredi. Mjesto bogate kulturne baštine u proteklih mjesec dana postalo je bogatije za knjigu urednika prof.dr.sc. Drage Roksandića i mag. Luke Jakopčića Zapovidi Babogredske kompanije 1823.-1824. godine, a sada se muška pjevačka skupina KUD-a Mijat Stojanović priprema za izvedbu izvornih napjeva u Zagrebu, među kojima će se naći i prigodni pokladni napjev: Bušarac. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni