36. Međunarodni dan muzeja

36. Međunarodni dan muzeja

Međunarodni dan muzeja obilježava se u 65 hrvatskih gradova

Međunarodni dan muzeja obilježava se cijeli ovaj tjedan, od 16. do 21. svibnja, u 65 gradova diljem Hrvatske, u stotinjak muzeja s više od 350 programa na temu „Muzeji i kulturni krajolici“, kojom se nastoji ukazati na potrebu očuvanja kulturnih krajolika kao najraznovrsnijeg i najpristupačnijeg dijela kulturne baštine.

Ovogodišnja tema odabrana je s obzirom na to da su kulturni krajolici, kao odraz socijalne, kulturne i ekonomske prošlosti neke države ili regije i svojevrstan muzej na otvorenom, bitan dio nacionalnog identiteta. „Muzeji su pripremili brojne programe kojima će pokazati kako se vide u temi kulturnih krajolika i koja je njihova uloga u njihovoj zaštiti i očuvanju“, poručuje Tončika Cukrov iz Muzejskog dokumentacijskog centra.

Događanja će se u muzejima održavati cijeli tjedan, u okviru kojega su obuhvaćeni i Međunarodni dan muzeja koji se slavi 18. svibnja, i Europska noć muzeja, 21. svibnja. Uz izložbe i veliki broj radionica na temu, koju je tradicionalno odabrao Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu, muzeji su odgovorili i posebnim programima – posjetima arheološkim lokalitetima, stručnim vodstvima kroz arhitektonsku baštinu, izletima u autohtona ruralna područja i stručnim predavanjima.

Foto. Hrvatski školski muzej, wikimedia.org

(Zg magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni